Használd ki az időd

Használd ki az időd

Egyre csak nő azon emberek száma, akiknek egyre kevesebb ideje van. Ez nem is csoda, hiszen nap, mint nap új időpontokkal telik a naptár, és az állandó elérhetőség a közösségi médián, telefonon és e-mailen keresztül is rengeteg időt igényel. A valóságban nem az idő túl kevés, hanem a prioritások beállításának hiánya. Ifj. Seneca, római filozófus ezt már tudta, amikor ezt írta:

"Nem az időnk csekély, hanem sokat elvesztegetünk belőle."

A nagy egész

Manapság sokan nem látják a fától az erdőt, úgymond elvesznek a kis dolgokban. Aggódnak a jövőt illetően, vagy vetekednek a múlttal, elégedetlenek a testükkel, az életükkel, mert a szociális médiákban kizárólag tökéletes testek és életek jelennek meg - és a lista a végtelenségig folytatható.

Mi mindent hordoz ez magában? Megakadályozza, hogy a pillanatnak élhessünk és élvezzük az életünket. Ifj. Seneca évezredekkel ezelőtt ezt mondta:

"A legnagyobb veszteség az életben a halogatás. Hagyjuk eltelni a napot, amely ellopja a jelent, mert az a későbbiekhez kötődik. Az élet legnagyobb akadálya a várakozás, amely a következő napra irányulva elveszíti a mát. "

Nem örök idő

Talán sokan elgondolkodnak. Az idő a legértékesebb életünkben, hiszen bizonytalan mennyiség áll belőle rendelkezésünkre. Senki sem tudja pontosan, mennyi ideje van még - és az biztos, hogy nem lesz maradék.

Ezért fontos egy pillantást vetni saját életünkre. Értékeljük az időnket, mire is érdemes elhasználni? Vagy magától értetődőnek vesszük, mintha örökké tartana? Valóban szükséges minden nap hosszasan az irodában tartózkodni és feláldozni az időt, amit a családdal is tölthetnénk? Ez hosszú távon valóban boldoggá tesz bennünket?

Kis lépések

A karácsony tükröt ad sokaknak, és lehetővé teszi életük szemrevételezését. Gyakran az ekkor látott kép nem optimális, talán még kritikus is? Mégis nagyon kevesen tesznek ennek megváltoztatásáért.

Pedig egyáltalán nem nehéz. Nem kell nagy változásokat tenni (különben úgysem fog működni). A kis lépések elegek, amik idővel összeadódnak. Nem arról van szó, hogy naponta pontosan kell eljönni az irodából, hanem a tudatosság fejlesztéséről és a "nem-et mondás" képességéről. Ha a héten minden nap hat perccel előbb megy valaki haza a munkából, az hetente harminc percet jelent, amelyet a barátokkal, családdal vagy hobbival is el lehet tölteni. Alternatív megoldásként akár egy nappal kevesebbet kell dolgozni.

Számtalan mód van időnk jobb kihasználására. A lényeg az, hogy ne felejtsük el, és minden nap emlékezzünk rá.

Nem élünk örökké, úgyhogy: Carpe Diem! A karácsony kiváló alkalom ennek átgondolására.

Kellemes karácsonyi és boldog ünnepeket kívánunk Önnek.