Izomépítés az étrend által

Az izomtömeg felépítése edzést igényel. Ez azonban önmagában még kevés. Megfelelő táplálkozás nélkül nem sok minden fog változni.

A táplálkozás és az izomépítés összefüggnek egymással. Csak a megfelelő tápanyagok segítségével lehet izmainkat felépíteni edzés után. A legfontosabb ebben az esetben a fehérje és az értékes szénhidrát.

Testtömeg és fehérjebevitel

A saját testsúly alapján az optimális fehérje bevitel rendkívül fontos. Az izomépítéshez testsúly kilogrammonként naponta 0,8 és 1,2 közötti gramm fehérjét kell bevinnünk. Minnél intenzívebb az edzés, annál nagyobb a szervezet igénye.

Azokon a napokon, amelyek edzünk, a megnövekedett fehérjeigényt legjobb, ha egy proteinben gazdag reggelivel és fehérjében gazdag snackekkel fedjük le. Ezáltal a fehérjebevitel egész nap optimális lehet.

Már az edzés utáni első órában fontos, hogy együnk egy falatot, mivel az izmoknak ebben a fázisban értékes tápanyagokra van szükségük.

Megfelelő élelmiszerek fogyasztása

Íme néhány étel, amely teljesen természetes módon segíti az izomépítést.

Quinoa

A növény magja Dél-Amerikából származik. A magok kiváló minőségű fehérjékben gazdagok, valamint magnéziumot és lizint is tartalmaznak. Az utóbbi egy olyan aminosav, amely az izmok alapvető építőeleme. A quinoa a rizshez hasonlóan főzhető.

Tojás

A klasszikus. A sok fehérje mellett a tojás számos egészséges összetevőt tartalmaz. Tökéletes élelmiszer izomépítéshez.

Brokkoli

Most sokan csodálkozhatnak: Mit keres itt a brokkoli? A magyarázat: Ez a zöldség káliumban és C-vitaminban gazdag. Az első jó az izmoknak, a második pedig hatékony azon szabad gyökök ellen, amelyek negatív hatással vannak az izmokra.

Kakaó

Alacsony zsírtartalmú tejjel a kakaó edzés előtt fogyasztható. Ez fehérjében és szénhidrátban gazdag, amely az izom regenerációjához szükséges.

Pisztácia

A pisztácia egy csonthéjas gyümölcs, amely fehérjében és káliumban gazdag, ezáltal tökéletes snack. Természetesen a sima diófélék is jók az izmoknak, mivel szintén sok fehérjét tartalmaznak.

Édesburgonya

A narancssárga burgonya különösen a sportolók számára lehet érdekes. Magas réz, kálium és magnézium tartalma által megőrzi izmainkat egészségét.

A fent említett élelmiszerek mellett sok más is az izmok javára lehet: zsírszegény túró, szójabab, friss sajt vagy natúrjoghurt.
Fontos: Tegye változatossá étrendjét, miközben megfelelő ellátást biztosít izmainak!

Jó étvágyat!