Várat magára az izomépítés?

Őrülten edz? Izmain ez mégsem látszik? Talán nem fordít elég figyelmet az izomépítés ismereteire. Tudjon meg többet most a témával kapcsolatban!

Izmain néha a rendszeres és kemény edzés ellenére sem látszik a kemény munka gyümölcse? Elképzelhető, hogy egy bizonyos tényező akadályozza ezt. Melyik tényező is ez? Nézzük csak.

A helytelen táplálkozás

Egy nagyon fontos tényező, amely az izomépítést pozítivan és negatívan is befolyásolja, a táplálkozás. A szervezetnek az izomépítéshez energiára van szüksége. A legtöbben túl kevés kalóriát és fehérjét fogyasztanak, ezért a szervezet nem épít újabb izmokat. A megfelelő táplálkozás nem is olyan egyszerű feladat. Léteznek energiában gazdag ételek, bár gyakran elegendő a főétkezések közötti rágcsálnivalók fogyasztása.

De vigyázat: ez nem azt jelenti, hogy szabad az út az egészségtelen táplálkozáshoz. Nem attól függ, hogy mennyit eszik, hanem, hogy mit eszik.

A túl sok sport

Az edzés az izmokat növekedésre serkenti, ami csak az edzések közötti nyugalmi időszakban valósul meg. Ez azt jelenti, hogy a napi edzéssel sem érünk el további izomtömeget, hisz nincs szünet- mikor is tudna szervezetünk izmot építeni?

A hosszú edzéssel sem ér el többet. Gyakran 30 percnyi célzott edzés elegendő.

A konzisztencia hiánya

Manapság nagy a kínálat az edzési módokbank, - tervekben és - formákban. Ha nem történik változás, hajlamosak vagyunk gyorsan valami újat kipróbálni. Rájövünk azonban, hogy alapvetően, mindegyik módszer egyaránt megfelelő. Nem is annyira az edzés típusa és a terv a fontos, hanem a konzisztencia. Tervet követek és csak akkor változtatok, ha tényleg semmi sem történik.

Az ellenőrzés

A probléma forrását könnyen kideríthetem, ha tudom, milyen gyakran, mennyi ideig és mit edzek, illetve mennyit eszem. A folyamatos dokumentáció kellően támogat bennünket abban, hogy relatív gyorsan észleljük, mi az, ami működik és mi az, ami nem. Az edzési- és étkezési napló segítségével gyorsan és egyszerűen lehet tanulni a hibákból.

Nem szabad megfeledkezni a jegyzetek elemzéséről sem. Elértem-e a köztes céljaimat? Mi működött jól? Mikor javult a teljesítményem? Mi nem működött az edzés alatt?

A változás és az alkalmazkodás

Egyformán edzek -mindig ugyanazokat a gyakorlatokat, ugyanannyiszor végzem-, a szervezetem pedig alkalmazkodik. Előbb vagy utóbb az előírt gyakorlatokhoz szükséges izmok kiépülnek és nem történik újabb változás. Ez esetben változtatni kell a tréningen. Különösen fontos szempont az, hogy az edzések egymásra épülnek. Íme egy tipp: mindig a következő edzésnél kell egy kicsit jobbnak lenni, mint az előző alkalommal. Mindegy, hogy több a súly, hosszabb távú a futás avagy több az ismétlések gyakorisága. A lényeg, hogy megpróbáljuk, és így a leállás megelőzhető.