A 21. század járványa

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma folyamatosan növekszik. Csak az EU-ban a lakossság közel 10 százalékát érinti ez a betegség. Az okok általában saját magunkban keresendők.

Manapság kétszer annyi ember szenved diabéteszben, mint 15 évvel ezelőtt. A betegség mára jelentős, sőt aggasztó méretekeben terjedt el.

A cukorbetegség olyan krónikus anyagcsere-betegség, amelynek két fajta vanb. Az 1-es típusú esetén a hasnyálmirigy nem termel többet inzulint. Ezt mesterségesen kel bejuttatni. Az esetek 90 százalékában a 2-es típusú a jellemző. Az egyik jellemzője a magas vércukorszint.

A cukorbetegség gyógyszeres módszerei manapság egyre kifinomultabbak.

Korábban különösen iparosodott országokban élő emberek voltak hajlamosak a betegsére. Manapság a fejlődő országokban egyre gyakoribb. A kezelésre szolgáló gyógyszerek egyre jobbak, de sajnos ezeket sokan nem engedhetik meg maguknak.

A tisztán orvosi kezelés nem megoldás, valamint ennek költsége akár csillagászati is lehet. Az EU évente egy háromjegyű milliárd összeget költ a cukorbetegség elleni küzdelemben. Ez mintegy 10 százaléka a teljes éves egészségügyi kiadásoknak. A betegség a legtöbb esetben elkerülhető lehet.

Az esetek 80 százalékában a betegség kialakulásának hátterében a rossz szokások, a túlsúly, az elhízás, a mozgáshiány és a társadalmi-gazdasági hátrányok állnak. Tehát sok esetben életmódváltással elkerülhető lehetne. Ha túlsúlyos, és ezáltal 2-es típusú cukorbetegségben szenved, fogyással és a normál testsúly visszaállításával a betegség megszüntethető. Sajnos az emberek előbb választják a gyógyszeres megoldást, mint az életmódváltást. Tanulmányok azt mutatják, hogy egy kis változtatással, pl. diéta vagy mozgás, 6 éven belül 58%-kal csökkenhet a megbetegedések rizikója.

Egy érdekes, izgalmas fejlődést mutat a nyugati világ. Az emberek még soha korábban nem éltek ilyen egészségtelenül és még soha korábban nem voltak ilyen egészségtudatossak. Némely emberre az egyik, némely emberre pedig a másik állítás igaz. Sajnos, ha ez nem változik, a cukorbetegségben szenvedők száma tovább fog növekedni.