A túl sok hús egészségtelen - a vegetáriánusok világa

Vannak emberek, akik azt gondolják, hogy a vegetáriánusok gyakrabban lesznek beteg és kisebb teljesítményre képesek, mint azok, akik rendszeresen fogyasztanak húst. A vegán táplálkozásúak még tovább mennek: ők minden olyan táplálékot elutasítanak, amely állati eredetű. Ez magában foglalja a tejet, a tojást és a mézet is. Néhányan viszont szivesen kipróbálnak ínycsiklandozó vegetáriánus recepteket is - a vegetáriánus konyha úgy virágzik, mint még soha.

A vegetáriánusok, illetve a vegánok motivációi rendkívül különbözőek. A leggyakoribb motiváció az állatok védelme, különösen a nagyüzemi állattartás miatt. A húsfogyasztás 1950 óta világszerte megduplázódott. A mai közép-európaiak évente átlagosan 70 kg húst fogyasztanak, a férfiak általában többet, mint a nők – és ez növekvő tendenciát mutat. A tej-és a tojástermelés miatt is szenvednek az állatok, gondoljunk csak azokra a szárnyasokra, amelyek ketrecekben sínylődnek, vagy azokra a borjakra, amelyeket világra jövetelük utána azonnal elkülönítenek az anyjuktól, és anyatejpótlóval nevelnek fel.

Sokan környezetvédelmi okokból kifolyólag utasítják el az állati eredetű termékeket: Hány helyen olvasható, hogy mennyi erőforrás és nyersanyag – gabona, víz, stb. – szükséges egy kiló hús termeléséhez, előállításához. Tehát a „húsgyártás” rengeteg nyersanyagforrást, emészt fel.

Ha ehhez hozzáadjuk még a nagyüzemi állattartás bűzös ürülékét világszerte ... És ki tudja, pontosan, hogy a zsúfolt zárt térben mi minden éri az állatokat. A betegségek megelőzősére kapnak-e esetleg antibiotikumot.

A vegetáriánusok, illetve a vegánok másik fontos motivációja egészségügyi okokra vezethetők vissza - egyre több orvos vél felfedezni kapcsolatot a mértéktelen húsfogyasztás és a civilizációs betegségek között. Túl sok zsíros étel fogyasztunk, egészségtelen életmódot élünk, így könnyebben megbetegedhetünk. Sokan szenvednek például a szív-és érrendszeri problémákkal, reumával és köszvénnyel. A kóros elhízás szintén egy fontos, sarkalatos kérdés.

A vegetáriánusok, illetve a vegánok általában sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. Főleg a következők állnak az étlapjukon: hüvelyesek, magvak, szója-, kókusz-, növényi olaj,  dió ... A húsmentes ételek is ízletesek lehetnek. Mind a nagy piacok, mind pedig az éttermek kínálnak ízletes élelmiszereket, illetve ételeket.

Az étrend-kiegészítők piacán is egyre több a vegán termék érhető el. Ilyen pl a D3-vitamin.

A mindennapi húsfogyasztás valószínűleg egészségtelenebb, mintha egyáltalán nem fogyasztanánk húst. Olykor-olykor a húsfogyasztásról való lemondás biztosan jót tesz az egészségünknek!