Matcha - egészséges ébresztő

A Matcha az egyik legnemesebb és legdrágább tea a világon. Ennek oka bonyolult előállítása. Mostanában egyre többet hallani egészségügyi előnyeiről. De mik is ezek?

A Matcha eredete

A Matcha eredete és különleges elkészítése a 6. században, Kínában kezdődőtt.

A 12. században ezt az elkészítési formát és néhány teanövényt egy szerzetes hozta be Japánba. Ott ez a típusú teafogyasztás hamar népszerűvé vált, míg Kínában ez a tudás egyre jobban elveszett. A 16. században végül saját ceremóniát fejlesztettek ki neki, ami Japánban még ma is jelen van.

Hogyan készül a Matcha?

A Matcha termelés számos különlegességet rejt. Előállítása nagyon költséges, amely az értékes teapor árában is megmutatkozik. Az első különlegesség, hogy a teanövényt, ami később a Matcha levelet adja, a betakarítás előtt olyan hálókkal fedik le, amely nem ereszti át a fényt. Ez meghosszabbítja az érlelési folyamatot és egyidejűleg koncentrálja az összetevőket. Mindkettő drámai minőségi javulást eredményez.

A betakarítás után gőzölik és szárítják a leveleket. Ezután széttörik, majd eltávolítják a szárat és a levélereket. A megmaradt levél darabokat gránitmalmokkal finom porrá őrlik. A hagyományos gránitmalomokkal a legfinomabb szemcsék érhetőek el. 30 gramm por előállításához egy malomnak egy órára van szüksége; ez a második különlegesség.

Ma a Matcha előállítása elsősorban Japánban és Kínában történik.

Megfelelő tárolás az optimális ízért

Kicsinyítése megnöveli az összterületét. Az extra finomra őrölt teapor helytelen tárolása esetén nem túl tartós. A Matcha legnagyobb ellensége az oxigén. Ezért ajánlott a Matcha hűtőben, légmentesen záródó csomagolásban való tárolása. Ez lelassítja az oxidatív folyamatok és meghosszabbítja az eltarthatóságot. Íze kiváló, kissé fanyar, de nem keserű, krémes és néha még mogyorós vagy gyümölcsös jegyek fedezhetőek fel benne.

Egészségügyi szempontok

A zöld tea átalában a cukorbetegséggel és a rákkal szemben nyújt védelmet. Az anyag, amely ezért felelős a kimondhatatlan nevű epigallocatechin-gallát (EGCG). A Matcha tea az University of Colorado tudósainak becslései szerint háromszor több EGCG-t tartalmaz, mint a zöld tea fajták.

Evés után a Matcha fogyasztása segíthet a megnövekedett vércukorszint felére csökkentésében, valamint támogatja az emésztést.

A zöld por másodlagos növényi anyagokban és számos vitaminban gazdag.

A Matcha egy igazi ébresztő. De nem tesz idegessé, mint néha a kávé. Sokkal inkább támogatja a koncentrációt és a reagálóképességet. Mindemellett nyugtató hatással van és emeli a hangulatot.

Megfelelő elkészítés

1-2 gramm port öntsön fel kb. 80 fokos vízzel. Ezután egy finom bambusz keverővel erőteljesebben kevergesse, amíg felszínen finom zöld hab nem képződik. Minél több hab keletkezik, annál jobban sikerült a tea.