Mezítlábas futás, mint "Trend"

Az utóbbi években ismét egyre népszerűbb: futás cipő nélkül. "Ehhez" speciálisan kifejleszett cipőket is találunk. Azonban a lehetséges kockázatokról folyamatosan hallunk, így a bizonytalanság még mindig nagy.

1960-as római Olimpia játékok szenzációja: az etiópiai Abebe Bikila, aki maratont nyert - mezítláb. A történet annyi, hogy Bikila nem talált megfelelő futócipőt, ezért egyszerűen nem is húzott. És nyert is.
Ma, több mint 55 évvel később, Bikila példaként szolgál az új trend, a mezítlábas futás megteremtésében. Izgalmas, amikor valami teljesen természetes és évezredek óta ismert dolog új trendként kerül elő.

Mezítláb bizonyíthatóan jobb?

Tény, hogy számos tanulmány kimutatta, hogy az ember cipő nélkül gyorsabban fut. A láb eredményesebb korlátozó lábbeli nélkül.

A láb egy komplex rendszer
Ez nem igazán meglepő, hiszen minden láb egy evolúciós remekmű. 28 csont, 33 ízület és számtalan izmok alkotják komplex, dinamikus rendszerét, amely futás közben a lazaság és szilárdság természetes váltakozást biztosítja.

Lábdeformálódás

Lábunk folyamatosan cipőben van, ezért az izmok, inak és szalagok nem edződnek, sőt visszafejlődnek. Ennek eredménye pl. a lúdtalp, valamint számos más deformáció is.

A meítlábazás előny

Amellett, hogy a mezítlábazás erősíti az izmokat és stabilizálja az ízületeket, a reflexíveken és összekapcsolódásokon keresztül serkenti a belső szerveket is. Ez szabályozza a vérnyomást, tehermentesíti a gerincet és még az immunvédekezőerő, valamint a szív-keringési-rendszer is profitálhat belőle.

Speciálisan kifejlesztett cipők

Ma a futók számára számos "mezítlábas cipő" áll rendelkezésre. Ennek kifejlesztésnél a követelmény a láb szennyeződésektől való védelme a mezítlábas futás élményének meghagyásával. A megoldás a talp elhagyása volt. 
A hagyományos futócipőknek három feladata van: tompítás, támogatás és vezetés. Talp nélkül azonban ismét a láb feladata a tompítás. Egy vékony, könnyű anyag segítségével a cipő újra visszaveheti a tompítási és vezetési tulajdonságokat. Olyan, mint a kesztyű a kézen: védelmet biztosít, mégis szabadon hagyja mozogni a kezeket. Számos fajta közül választhatunk, mint a lábujjas vagy hagyományos modellek, mindenkinek saját magának kell kitapsztalnia, melyik a legmegfelelőbb számára.

A mezítlábas edzés - nem alkalmas mindenkinek

Mindazonáltal nem mindig előnyös a mezítlábas futás, mivel sérülésekhez vezethet. Ezért sok futó számára még mindig nagy fejtörést okoz a kérdés.  A kérdés azonban nem az, hogy lehet-e mezítláb futni, hanem, hogy hogyan és milyen gyakran.
A futás stílusa a másik dolog. A cipő úgy hat, mint egy rámpa. Mindig a sarok érkezik először a földre. Mezítlábas futás esetén mindig az talp eleje és közepe érinti először a talajt. Ez a modern, cipőhöz szokott futóknak új, ezáltal megterhelő. Ahhoz, hogy a test ezt megszokja, időre an szükség. Ezért a meztílábas futás először csak kiegészítőként használható, a cipőben való futást nem válthatja fel teljes mértékben. Egy-két évre van szükség a teljes átállásra.
Figyeljen oda a fent említett dolgokra és futás szórkoztató lehet akár cipőben, akár anélkül.