Hús - Tényleg káros az egészségre?

A WHO által a hús rákkeltő besorolása világméretű felháborodást keltett. Sokan még bizonytalanok a témával kapcsolatban. Tehát ez azt jelenti, hogy ne együnk többet húst? Nem, természetesen nem. Tény azonban: Sok minden függ az elkészítésétől.

A WHO megállapításai

Azok esetében, akik több mint 50 gramm feldolgozott húst fogyasztanak, 18 százalékkal nagyobb a bélrák kialakulásának kockázata.

A lényeg a „feldolgozott” szón van. Ilyen feldolgozott húskészítmények pl. a kolbász, a sonka, a szalonna és a többi. A kiváló minőségű, friss, megfelelően elkészített hús nem káros. A feldolgozott vagy zsírban sült húsok már annál inkább. A feldolgoztt húsok esetében sok adalék kerül felhasználásra, mint pl. a kollbászoknál a nitrát.

Ezen túlmenően, ez az arány relatív kockázat, nem abszolút. A relatív kockázatot sokszor használják az emberek megijesztésére. A bélrák kialakulásának abszolút kockázata kb. öt százalék. A 18%-os növekedés ebben az értelemben azt jelenti, hogy az abszolút rizikó 5-ről 6%-ra emelkedik.

Egy svéd tanulmány

Egy svéd tanulmány szintén nagy feltűnést keltett: 16 év alatt közel 75.000 embert figyeltek meg és vizsgálták húsfogyasztásuk hatásait. Az alanyokat öt csoportra osztották asszerint, hogy mennyi húst fogyasztanak naponta. Az eredmény: Annak a csoport esetében, amelyik a legtöbb húst fogyasztotta, a halálozási arány 21 százalékkal magasabb volt. A kardiovaszkuláris betegségek, például szívinfarktus, voltak a legygyakoribbak. Emellett azt is kimutatták, hogy az ugyanolyan mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztása ebben a csoportban semmilyen pozitív hatást nem eredményezett.

De ennek a tanulmánynak az esetében is voltak kritikusok, akik rámutattak a szabálytalanságokra: Az a csoport, amelyik a legtöbb húst és a legkevesebb zöldséget és gyümölcsöt ette, az összes közül a legalacsonyabb halálozási aránnyal bírt.

Ellenvélemények

Számos olyan tanulmány is létezik, amely semmilyen összefüggést nem lát a húsfogyasztás és a korai halálozás valószínűségének megnövekedésében. Az Oxford Egyetem kimuttat, hogy sem a vegánok, sem a vegetáriánusok nem élnek hosszabban, mint azok, akik húst és halat fogyasztanak. Egy 267.000 alannyal végzett ausztrál vizsgálat sem tudott különbséget tenni ebben a tekintetben a vegánok, a vegetáriánusok és a húsevők között.

Mit is jelent ez pontosan?

Ezek az eredmények csak egy dolgot jelenthetnek: Azt, hogy húsfogyasztás káros-e vagy sem, teljes bizonyossággal nem mondható ki. A témával több, mint 940 tanulmány foglalkozott, amelyből csak 24  felelt meg a minőségi kritériumoknak.

Csak a következő töntént: Egy új tanulmány kimutatta, hogy a húsfogyasztás rossz. Ezt a média egy polarizáló kérdésként természetesen felkapta, mivel pontosan ezek a témák hatnak érzelmeinkre.

Az, hogy a tanulmány minősége egyátalán jó-e, az már egy másik történet. Néhány tanulmányban azt olvashatjuk, hogy a húsfogyasztás növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, azonban fontos, hogy több tanulmányt megvizsgáljunk ahhoz, hogy ebben biztosak lehessünk. Emellett az újságok is gyakran csinálnak ebből szenzációt: "Egy új tanulmány kimuttata, hogy a húsfogyasztás növeli az elhalálozás kockázatát.” Ez nem teljesen így áll a tanulmányban, mégis az emberek így értelmezik.

A higgadtság gyakorlása

Meg kell azonban jegyezni, hogy táplálkozás téma világszerte egy nagyon érzékeny téma - nem csak a hús esetében. Számos könyv szól a mérgező élelmiszerekről. A lista hosszú. Laikusként azonban egyátalán nem tudjuk, hogy ez tényleg igaz is. 

Az egyetlen, amit tehet, hogy higgadt marad. Ugyanis számos mérgezőnek kikiáltott élelmiszer, csak nagyobb mennyiségben káros.

Fontos, hogy ne örüljünk ebbe bele ;-)