Mi tegyünk másnaposság ellen?

Ünnepléskor néha kicsit túl sok alkoholt fogyasztunk? Íme néhány tipp, mire figyeljünk, hogy a következő nap ne legyünk olyan másnaposak. 

Hogy miért is van egyátalán a másnaposság, még nem teljesen tisztázott. Azonban számos elmélet létezik. Az egyik az alkohol vízelvonó hatása, amely az agyhártyát irritálja és fejfájást okoz. Egy másik elmélet azt mondja, hogy az acetaldehid a hibás. Ez a sejtméreg az alkohol lebontása során keletkezik és hányingert okoz. Még egy másik állítás úgy tartja, hogy az ásványianyag-hiány okozza az éjszakai fejfájást és a végtag fájdalmakat.

Számos háziszer létezik, amely nem teszi olyan elviselhetetlenné a másnaposságot. Itt vannak, hogy "mit szabad és mit nem".

Legyen óvatos a gyógyszerekkel

Ha aszpirint vesz be, azt még lefekvés előtt tegye meg. Ugyanis ez megterhelheti a gyomort és másnap bevéve erősítheti a hányinger érzését.

Ne fogyasszon paracetamolt. Ez a gyógyszer a májban bomlik le és kapcsolatba lép az alkohollal. A legrosszabb esetben ez visszafordíthatatlan májkárosodást okozhat.

Borsmentaolaj és hideg fejfájás ellen

A borsmentaolaj ugyanolyan hatékony fejfájás ellen, mint a tabletta, de nem terheli meg a testet. Egy pár csepp olajat tegyen tenyerébe és masszírozza meg homlokát és halántékát. A hatás körülbelül 15 perc után érezhető.

Egy zacskó jég vagy egy hideg vizes törülköző is hatékony fájdalomcsillapító lehet. A hideg összehúzza a vérereket és a fájdalom enyhül.

Igyon sokat

Az alkohol vízelvonó hatású. Tehát az ünneplés alatt mindig igyon meg egy-egy pohár vizet. A következő napon is megnő a folyadékigény. Oltsa szomját vízzel vagy felhigított gyümölcslével. A szénsavmentes ásványvíz a legjobb, mivel helyreállítja az alkohol miatti ásványianyag-hiányt.

A szénsavas italokat kerülje másnap, mert irritálhatják az amúgy is érzékeny gyomrot.

Az étel segít - előtte és utánna

Fogyasszon zsíros ételeket, mielőtt elkezdené az alkohol fogyasztást. Így az alkoholfelvétel lelassul.

Az ünneplés alatt fogyasszon sós snackeket. Ez lassítja az ásványi anyag lebontást.

Másnap fogyasszon zöldséges ételeket és friss gyümölcsöt. A gyümölcsben található fruktóz támogatja az alkohol lebontását.

Kerülje a kiadós étkezést, mivel a máj még mindig az alkohollal van elfoglalva, így a nagy mennyiségű zsír megterhelő lehet.

Semmilyen körülmények között ne egyen édeset az ünneplés előtt, alatt és után. A normál cukor fokozza az alkohol hatásait és serkenti az alkohol bomlástermékeinek képződését, ami fejfájáshoz vezet.

A tűz ellen tűzzel harcoljunk?

Sokan esküsznek rá, hogy a másnaposság alkohollal enyhíthető. Lehet, hogy egy rövid időre jobban érzi magát, de ahogy a hatás elszáll a regenerációs folyamatok lelassulnak. Végül a májnak még több alkoholt kell lebontania.

Ehelyett sétáljon inkább egyet. A friss levegő serkenti a vérkeringést, a vérerek kitágulnak és a regeneráció felgyorsul.

A keverés nem túl jó ötlet

Ha több különböző fajta alkoholt fogyaszt a fejfájás garantált. Tehát fogyasszon egy féle italt és ne keverje.

Végül egy tipp: A nikotin fogyasztás elferdíti a dolgokat, ha valaki minnél többet iszik, mivel az alkoholszint a vérben csökken. Ez növeli annak kockázatát, hogy túl sokat fog inni. Tehát dohányozzon egy kicsit kevesebbet vagy egyátalán ne. Így másnap újra fitt lehet.