A sport befolyásolja a géneket

A sport egészséges, ezt mindenki tudja. A rendszeres testmozgás azonban hatással van a DNS-ekre és "molekuláris" szinten is hat.

Az elmúlt években, az új ismeretek által a génjeinkkal kapcsolatos tudnivalók nagymértékben megváltoztak. Új kutatási irányok keletkeztek, amelyek DNS-ünk specifikus területeit vették nagyító alá. Az első eredmények megdöbbentőek. Az ember "nem rabszolgája" génjeiknek, mivel például a sport által befolyásolni tudja azokat.

Telomerek - a DNS védősapkái

A kromoszómák végeit telomereknek nevezik. Ezek védik a DNS-t, azonban idővel sajnos lerövidülnek.

Minél rövidebbek a telomerek, annál jobban gátolják a szervezet sejtjeit és betegségek merülhetnek fel.

Ma már tudjuk, hogy elpusztuláuknak fő oka nem a génekben, hanem életmódunkban keresendő. Vizsgálatok igazolják, hogy a sportos emberek telomerjei hosszabbak, mondhatjuk fiatalabbak. Tehát a mondás, hogy a "Sport fiatalon tart!" mégegyszer megerősítést nyer, csak ebben az esetben sokkal mélyebb szinten. Mindemellet a megfelelő táplálkozás is nagy szerepet játszik a telomerek hosszának esetében.

Epigenetika - a nem kívánt gének egyszerű kikapcsolása

A sport még többet is jelenthet. Egy másik új kutatási terület az epigenetika, amely az életmód génekre gyakorolt hatását vizsgálja. Mára már világossá vált, hogy az életmód hatással van az epigenetikai szabályozó-mechanizmusokra. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy az életmódunkkal egyes géneket ki és be tudunk kapcsolni. Ez például lehetővé teszi, hogy az elhízásra hajlamos emberek számára, a normál testsúly megtartását. 

Tehát Önön múlik! Ha egészségesen él, sportol és megfelelően táplálkozik, akkor nem lehet probléma.

Tippek, ha elszeretne kezdeni tenni szervezete egészségéért és ezzel pozitívan befolyásolni génjeit: A belső gyengeség - nagy ellenség?