Miért kellene több arginint fogyasztani?

Miért kellene több arginint fogyasztani?

Ha törődik azzal, hogy egészségesen öregedjen meg, akkor több arginint kell fogyasztania. Szerencsére ez a természetes fehérjekomponens sok élelmiszerben megtalálható. Tehát, ha többet fogyaszt ezekből az élelmiszerekből, hosszú távon jót tesz az egészsége számára. Ismerje meg az arginin egészségre gyakorolt pozitív hatásait, valamint, hogy mely élelmiszereket érdemes rendszeresen fogyasztania a jövőben.

Pozitív egészségügyi hatások

Mint már említettük, az arginin egy fehérjekomponens, amelynek azonban az a tulajdonsága, hogy különböző hírvivő anyagokat (azaz hormonokat) szabadít fel a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy előnyös például a kórokozók elleni védekezés szempontjából. Azonban az arginin számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Nézzük meg ezeket közelebbről:

  • Szemek: Azok az emberek számára, akik fokozott szemben levő belső nyomástól szenvednek, hatékony lehet az arginin. A szemben található erek kiszélesednek, ami a belső nyomás csökkenéséhez vezet. Csökkentheti még a szürkehályogot is.
  • Izmok: Az arginin növeli a fizikai teljesítőképességet és maximális oxigénfelvételt biztosít. Ez az oka annak, hogy sok sportoló argininkészítményeket fogyaszt. A vérkeringést támogató hatásának köszönhetően jobban ellátja az izmokat, ami aztán nagyobb teljesítményt eredményez. Ezenkívül az arginin segíti az izomtömeg növelését, amely a sport kedvelői számára is érdekes lehet.
  • Anyagcsere: Az arginin stimulálja a mitokondrium aktivitását, amelyek a sejtjeink ún. „erőművei”, valamint támogatja azok képződését is. Ezáltal serkenti az anyagcserét, ami viszont jó a táplálkozáson keresztül felszívódó energia elégetéséhez.
  • Sebgyógyulás: Az arginin támogatja a sérülések utáni sebgyógyulást. Például ha megvan már a műtét dátuma, lehetséges az arginin fogyasztása azelőtt és röviddel azután. Serkenti a kollagénképződést és a szövetsejtek megújulását is.

Tolerancia

Mivel az arginin egy teljesen természetes módon előforduló fehérjekomponens, ezért nagyon jól tolerálható. A táplálkozás során bevitt argininek és a gyógyszerkészítményekben találhatóak is kiválóan összeférnek. Az étrendkiegészítők esetében azonban fontos, hogy meggyőződjön arról, hogy kiváló minőségű és mindenekelőtt tisztán növényi minőségű termékről van szó.

Magas arginintartalmú élelmiszerek

Az arginin az L-arginin rövidítése. Ezt a félig esszenciális aminosavat a test részben képes előállítani. Mivel azonban ez csak részben történik meg, gyakran vannak olyan helyzetek, amikor megnövekszik az argininszükséglet, azonban a szervezet már nem tudja magának előállítani. Ilyen lehetséges például súlyos sérülés vagy terhesség esetén. Ezekben az esetekben az arginin étrendkiegészítőkön keresztül, vagy egyszerűen olyan élelmiszerek fogyasztásával vihető be, amelyekben természetesen magas az arginintartalom. A következő élelmiszerek különösen alkalmasak erre:

  • Diófélék: Minden dióféle sok arginint tartalmaz. Különösen ajánlott a földimogyoró, a mandula és a törökmogyoró. A napi szükséglet fedezéséhez elegendő egy marék ezekből. Ideális lehet továbbá a szezámmag, a tökmag, valamint a fenyőmag arginintartalma is rendkívül magas.
  • Ha allergiás a diófélékre, akkor sem szabad elszomorodnia. Vannak más élelmiszerek, amelyek magas arginintartalommal rendelkeznek.
  • Hüvelyesek: A hüvelyesek minden fajtája kiváló az argininszükséglet kielégítéséhez, például a lencse és a bab.
  • Tengeri állatok: A lazac és a garnélarák, valamint a nyelvhal és a pisztráng is kiváló argininforrás.
  • Hús: A baromfi és a marha jó választás. Őszintén megvallva, a hús nem jelent problémát, mivel mindegyik hús magas argininszinttel rendelkezik.
  • Tejtermékek: Ezek közül két termék van, amely kiemelkedik a magas arginintartalmának köszönhetően: kemény sajt és parmezán.