Fokozza a teljesítményt az erősítő edzés előtt elfogyasztott koffein?

Fokozza a teljesítményt az erősítő edzés előtt elfogyasztott koffein?

A koffein a modern társadalomban fontos szerepet játszik, különböző jelentőséget tulajdonítanak neki. Néhányan a koffeint luxus cikknek, mások stimulánsnak tekintik. Az íz nem számít, csak a hatás.

A koffein az agy azon receptorait célozza meg, amelyek befolyásolják az alvást. Azonban nem csak az agy reagál a koffeinre, hanem az erek, a vesék, a szív, valamint az izmok is. Nézzük meg közelebbről az izmokra gyakorolt hatását.

Tanulmány

A legfrissebb tudományos eredmények szerint a koffein növelheti a maximális erőt, valamint az izmok ellenállását a fáradtsággal szemben. A pozitív hatásokat azonban még nem sikerült egyértelműen kimutatni, mivel számos tényező befolyásolja ezeket, például a szokások is fontos szerepet játszanak. Lehetséges, hogy a koffein növeli a fizikai teljesítőképességet, de ez mindig az adagtól, valamint a testmozgás intenzitásától függ.

A teljesítménynövekedés lehetséges magyarázata a terhelés csökkenése is lehet. A fájdalom érzékelése nem befolyásoló tényező.

A koffeinbevitel, az erősítő edzés után, növeli a tesztoszteron, valamint a kortizol termelését. Ezeknek azonban nincs gyakorlati jelentőségük, mivel ezek a hormonális változások nem igazán kapcsolódnak a test erősítő edzéséhez, tehát az izomnövekedéshez vagy a megnövekedett erőhöz.

Mennyi az ajánlott bevitel?

A koffein által okozott teljesítménynövelő hatás eléréséhez három-kilenc milligramm, testtömeg/kilogrammonként szükséges. Ezért egy 70 kg-os személynek kb. 200 mg-ra van szüksége, ami körülbelül 250 ml kávénak felel meg. Optimális esetben a koffeint körülbelül egy órával az edzés kezdete előtt kell bevinni.

Figyeljen arra, hogy magas vérnyomás, valamint alvászavar esetén, a koffein ronthat az állapoton!

A megszokás elront mindent?

Még nem bizonyított, hogy a szervezet koffeinhez való hozzászokása, megszünteti-e a teljesítménynövelő előnyöket. A jelenlegi feltételezések szerint, a fizikailag aktív emberek, akiknek a szervezete hozzászokott a koffeinhez, nem nyújt többletet.

Tesztelje!

Az edzéshez szükséges hatástól függetlenül, mindenkinek ki kell próbálnia. Ha pozitív hatásokat tapasztal, fogyassza tovább. Ellenkező esetben stimulálóként alkalmazhatja.

Megjegyzés: Mivel a legtöbb tanulmányban csak férfiak vettek részt, az eredményeket nem lehet egyszerűen nőkre levetíteni. Tesztelje a koffein hatásait!