Téli edzés: amire oda kell figyelni

Téli edzés: amire oda kell figyelni

A fizikailag aktív emberek télen is szeretnek edzeni. Az alacsony hőmérséklet különös kihívást jelent. Itt megtalálja a legfontosabb szempontokat, amelyekre oda kell figyelnie.

Nem minden sportág alkalmas

Alapjában véve semmi nem szól az ellen, hogy télen fagypont körüli hőmérséklet mellett sportoljunk. Azonban az igaz, hogy néhány sport erre kevésbé alkalmas, mint a többi. Ideálisak alacsony hőmérsékleten történő kültéri sportoláshoz azok az állóképességi sportágak, amelyek egyenletes terheléssel járnak, ezáltal biztosítva lassú és egyenletes belégzést a tüdő, valamint a test számára. A túrázás, a kocogás, a nordic walking és a sífutás is ebbe a kategóriába tartozik. A kerékpározás is végezhető, azonban a szélre mindig oda kell figyelni. A szél csökkenti az érzékelt hőmérsékletet, ezáltal kerékpározás közben a - 10 fok valójában - 30 fok is lehet.

Inkább kerülje a gyorsabb edzéseket, valamint azokat a tevékenységeket, amelyek intenzívebb mozgást igénylő szakaszokat tartalmaznak.

A folyadékbevitel télen is fontos

Fogyasszon elegendő folyadékot edzés előtt és után is. Télen a páratartalom alacsonyabb, mint nyáron; azonban kevésbé érzi az ember szomjasnak magát.

Jól melegítsen be

Amikor hideg van, az izmok hajlamosabbak megsérülni, mivel a test lassabban éri el az üzemi hőmérsékletet. A sérülések kialakulása megfelelő bemelegítéssel megelőzhető.

Ne edzen túl hosszú ideig, mert a test gyorsabban kihűl. Jobb, ha gyakrabban, de rövidebb ideig edz.

Öltözzön fel megfelelően

Figyeljen oda arra, hogy sportoláshoz a megfelelő funkcionális fehérneműt válassza ki, mivel alacsony hőmérséklet esetén a legfontosabb, hogy a nedvességet elvezesse, így megelőzve a megfázást, valamint a kihűlést.

Hagyma elv: több réteg

Öltözzön fel rétegesen, melegen tartja. Nagyon fontos a rétegek közötti zavartalan légáramlás, különben a vízgőz nem jut ki és a ruhák nedvesek lesznek. Anyag szempontjából a legrosszabb választás a pamut. Úgy tárolja a folyadékot, mint egy szivacs. A külső réteg legyen szélálló, azonban egyidejűleg légáteresztő is.

Ha most kezdi a téli sportolást, akkor előfordulhat, hogy túl sok réteget húz magára és nagyon melege lesz. Azonban ez egy olyan tanulási folyamat, amely egy kis időt vesz igénybe, hogy megtalálja az optimális réteg mennyiséget. Egy tipp: ha egy kicsit fázik az edzés elején, akkor jól öltözött fel.

Gondoljon a biztonságra

A tél a sötét évszak. Tehát, ha forgalmas utak közelében edz, akkor jó ha van Önnél egy lámpa vagy egy fényszóró. A közlekedésben a biztonság az első.

Fejfedő és a többi

Hordjon mindig sapkát. A test a testhőmérséklet mintegy 40% -át a fejen keresztül veszíti el. Alacsony hőmérséklet esetén, egy légáteresztő sapka nélkül gyorsan lehűl.

Ha egy erős fényű napon edz, akkor viseljen napszemüveget, különösen ha havazott. Egy idő után annyira vakító, hogy nem fog látni semmit. Gondoljon mindig a kesztyűre is.

Helyes légzés

A helyes légzés nemcsak azért fontos, hogy ne szúrjon az oldala, hanem télen azért is, hogy a nyálkahártya ne száradjon és hűljön ki. Minél hidegebb a hőmérséklet, a légzés annál fontosabb.

Mindig az orrán keresztül vegye a levegőt, majd a száján fújja ki. Amikor a levegő áthalad az orrán, nedvessé válik és felmelegszik, valamint a nyálkahártya megszűri a szennyeződéseket és baktériumokat, ezáltal kevésbé terhelve a tüdőt.

Mikor nem szabad odakint edzeni

Ha a hőmérséklet -10 fok alá süllyed, gondolja át kétszer, hogy akar-e a szabadban edzeni. Azonban, ha mégis az edzés mellett dönt, akkor védje a száját és a torkát a hideg elől egy sál segítségével.

-20 foktól kezdve a levegő olyan hideg, hogy testünk már nem képes megfelelően felmelegedni, valamint rendkívül megterhelő a tüdő számára. Ilyen alacsony hőmérséklet esetén kerülje a szabad levegőn végzett sportolást, inkább csak árt vele.

Edzés után

Ha végzett az edzéssel, akkor tulajdonképpen csak egy dologra kell odafigyelnie: ne a szabadban nyújtson. Semmi sem rosszabb annál, mint vizes ruhában odakint ácsorogni, megfázáshoz és megbetegedésekhez vezet.

Tehát ne a szabadban, izzadt ruhában nyújtson, hanem menjen be. Még mindig jobb ha csupasz felsőtesttel állunk fél percet, míg átöltözünk, mint vizes ruhában 15 perc alatt hazavezetni.