Az inaktivitás járványa

A sok ülés károsságát manapság gyakran a dohányzáséhoz hasonlítják. De igaz ez? A fizikai inaktivitás tényleg annyira káros?

A közelmúltban, az eredmények új meta-tanulmányt tettek közzé. A kutatók összesen 1 millió emberen végzett 16 különböző vizsgálat adatait analizálták. Az eredmények kijózanítóak.

A fizikai inaktivitás káros hatásai

Ennek megfelelően megállapításra került, hogy a fizikai inaktivitás, mint például a hosszantartó ülés, hasonlóan káros az egészségre, mint a dohányzás. Megrövidíti az életet, mivel a testmozgás hiánya növeli a cukorbetegség, egyes daganatok és a szívbetegség kockázatát.

Az inaktivitás növekedése

A testmozgás hiánya egyre gyakoribb világszerte. Statisztikák szerint manapság naponta  50-70% -ot töltünk ülő helyzetben. És ez a százalék folyamatosan növekszik.

Ez nem igazán meglepő. A fokozott automatizálás miatt, egyre kevesebb olyan munkahely van, amely fizikai aktivitást igényel, sokkal inkább ülő tevékenységet. Ehhez jön az esti tévézés és a sport iránti lekesedés hiánya. Így nem csoda, hogy a hátfájás manapság az egyik leggyakoribb oka a betegszabadságoknak.

A WHO-ajánlása elég?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) heti két és fél óra mozgást javasol. Ezáltal a mozgásszegény életmód negatív hatásai kiegyensúlyozhatóak. De ez valóban elég? Egy új tanulmány eltérő következtetésre jutott. Ez megmutatja, hogy hetente két és fél óra kevés. A tanulmány szerint az ajánlott mozgás naponta egy óra, amellyel napi nyolc óra ülés negatív hatásai kompenzálhatóak.

A mozgás nem sport

Megnyugtatjuk mindazokat, aki arra most gondolnak, hogy nekik nincs idejük napi egy óra sportra. A mozgás nem feltétlenül sportot jelent. A mozgás lehet kerti munka, séta vagy kerékpározás is. Így elegendő, hogyha a mozgást tudatosan beépítjük mindennapjainkba: sétáljon egyet ebédszünetben, kerülje a liftezést, menjen gyalog vagy biciklivel munkába. Láthatjuk, hogy számos mozgási lehetőség van. Napi egy óra nem lehehetlen, hiszen sok kis dologból is összeadódhat.

Mozogjon tudatosan és maradjon egészséges!