6 relaxációs technika a stressz csökkentésére

6 relaxációs technika a stressz csökkentésére

Életünk során mindannyian szembesülünk stresszes helyzetekkel, a kisebb bosszúságoktól kezdve - forgalmi dugók -, a súlyosabb gondokig - egy szeretett személy súlyos betegsége. Az okoktól függetlenül a stressz hormonokkal árasztja el szervezetünket. A szív dobog, a légzés felgyorsul, az izmok megfeszülnek.

Ez az úgynevezett stresszreakció normális, ha agyunk veszélyt észlel. Korábban szükségünk volt ezekre, hogy túléljük a vadonban. De ma már ritkán vagyunk fizikai életveszélyben; inkább a mindennapok kihívásokkal teli helyzetei váltják ki ezt a reakciót.

Különösen manapság, amikor úgy tűnik, hogy a világ napról napra gyorsabb, valamint a korona-járvány folyamatosan új kihívások elé állít bennünket, könnyen előfordulhat, hogy túl gyakran vagyunk kitéve stressznek. Az eredmény egy krónikus stresszreakció, amely számos negatív hatással jár pszichésen és a testre is, ha nem teszünk ellene semmit.

Természetesen nem kerülhetjük el életünk minden stresszforrását, és nem is akarjuk. Azonban egészségesebb módszereket is kidolgozhatunk, hogy ezekre reagáljunk. A relaxációs technikák rendszeresen alkalmazva, csökkenthetik a stressz tüneteit és hozzájárulhatnak a jobb életminőséghez.

Mi a relaxáció?

A stresszreakció ellentéte a relaxációs reakció. Ez a mély nyugalom állapota, amelyet többféleképpen is elő lehet idézni. Rendszeres gyakorlással megteremthető a nyugodtság forrása, amelyből szükség esetén meríthet.

A relaxációs technikák előnyei

Ha felelősségek és feladatok sokaságával, vagy betegséggel kell szembenéznie, előfordulhat, hogy a relaxációs technikák nem kapnak prioritást az életében. Ez azonban azt jelenti, hogy lemaradhat a relaxáció egészségügyi előnyeiről.

A relaxációs technikák használata számos előnnyel járhat, többek között:

 • szívritmus lassítása
 • vérnyomás csökkentése
 • légzési ritmus lassítása
 • emésztés javítása
 • normál vércukorszint fenntartása
 • stresszhormonok aktivitásának csökkentése
 • legfontosabb izmok véráramlásának fokozása
 • izomfeszültség és krónikus fájdalom csökkentése
 • koncentráció és hangulat javítása
 • alvásminőség javítása
 • fáradtság csökkentése
 • haragot és frusztrációt csökkentése
 • önbizalom megerősítése a problémák kezeléséhez

Gyakori relaxációs technikák

Függetlenül attól, hogy a stressz kontroll alatt áll, vagy már ellenőrzött, a relaxációs technikák elsajátításából csak profitálhat. Szerencsére az alapvető relaxációs technikák elsajátítása egyszerű.

Az alábbiakban hat relaxációs technikát mutatunk be, amelyek segíthetnek a relaxációs reakció előidézésében és a stressz csökkentésében. Általánosságban elmondható, hogy a relaxációs technikák arra irányulnak, hogy felhívják a figyelmet valami nyugtatóra, valamint növeljék a testtudatosságot. A választott relaxációs technika nem játszik szerepet. Csak az számít, hogy próbálja meg rendszeresen alkalmazni a relaxációs technikát, hogy kihasználja annak előnyeit.

1. Koncentráció a légzésre

Ez az egyszerű, de hatékony technika magában foglalja a hosszú, lassú, mély légzést (más néven hasi légzést). Légzés közben óvatosan kapcsolja ki az elméjét a zavaró gondolatokkal és érzésekkel szemben. A légzést nehezítő egészségi állapotú embereknek, mint pl. légúti betegségek vagy szívelégtelenség, ez a technika nem megfelelő.

2. Progresszív izomlazítás

Ez a relaxációs technika az egyes izomcsoportok lassú megfeszítésére, majd ellazítására összpontosít. Ez támogatást nyújthat az izomösszehúzódás és -ellazítás felismerésében. Segíthet a testérzet tudatosságában.

A progresszív izomrelaxáció során a lábujjak izmainak megfeszítésével és ellazításával kezdjen, majd fokozatosan haladjon egészen a nyakig és a fejig. Kezdheti a fejével és a nyakával is, és haladhat lefelelé, egészen a lábujjakig. Körülbelül öt másodpercig feszítse meg az izmait, majd lazítson 30 másodpercig, és ismételje meg.

3. Autogén tréning

Az autogén tréning egy önszuggesszión alapuló mélyrelaxációs módszer, amelyet Johannes Heinrich Schultz berlini pszichiáter fejlesztett ki a 20. században. Az autogén azt jelenti: belülről fakadó. Ez a relaxációs technika vizuális képeket és testtudatot egyaránt használ a stressz csökkentésére.

Gondolatban olyan szavakat vagy mintákat kell ismételgetni, amelyek segíthetnek ellazulni és enyhíteni az izomfeszültséget. Például elképzelhet egy békés környezetet, majd összpontosíthat a szabályos, pihentető légzésre, így lassítva azt, vagy különböző fizikai érzéseket tehet, mint például: ellazítja egymás után a karjait vagy a lábait.

4. Figyelem meditáció

Ebben a gyakorlatban kényelmesen kell ülni, a légzésére koncentrálni, és a jelenre irányítani a figyelmét anélkül, hogy a múlt vagy a jövő gondolataiba sodródna. A meditációnak ez a formája az elmúlt években egyre népszerűbbé vált. A kutatások azt mutatják, hogy hasznos lehet a szorongástól, depressziótól és fájdalmaktól szenvedő emberek számára.

5. Jóga, Tai Chi és Qigong

Ez a három ősi művészet a ritmikus légzést ötvözi egy sor testtartással vagy folyékony mozgással. Ezeknek a gyakorlatoknak a fizikai vonatkozásai olyan mentális fókuszt biztosítanak, amely elterelheti a figyelmet a száguldó gondolatokról. Fejleszthetik a rugalmasságot és az egyensúlyt is. Ha azonban normális esetben nem aktív, egészségügyi problémái vannak, vagy fájdalmas, korlátozó betegségben szenved, ezek a relaxációs technikák túl nagy kihívást jelenthetnek. Alkalmazás előtt beszéljen orvosával.

6. Vizualizáció

Ez a relaxációs technika lehetővé teszi, hogy mentális képeket állítson, hogy egy vizuális utazást tehessen egy békés, megnyugtató helyre vagy helyzetbe.

A vizualizációk segítségével történő lazításhoz próbáljon meg minél több érzékszervet bevonni, beleértve a szaglást, a látást, a hallást és a tapintást. Például, ha azt képzeli, hogy a tenger mellett pihen, gondoljon a sós víz illatára, a csapdosó hullámok hangjára és a Nap melegére a testén.

Csukja be a szemét, üljön le egy csendes helyre, lazítson a ruházatán, és összpontosítson a légzésére. Próbáljon meg a jelenre koncentrálni, és gondoljon pozitív dolgokra.

A relaxációs módszerek gyakorlást igényelnek

A relaxációs technikák elsajátításával tudatosabbá válhat az izomfeszültség és más fizikai stresszérzet. Ha már tudja, milyen érzés a stresszreakció, akkor tudatos erőfeszítést tehet a relaxációs technika használatára, amikor a stressz tüneteit tapasztalja. Ez megakadályozhatja, hogy a stressz kicsússzon az irányítása alól.

Ne feledje, hogy a relaxációs technikák készségek. Mint minden készség esetében, a relaxációs képessége is javulni fog a gyakorlással.

Ahelyett, hogy csak egy technikát kiválasztana, a szakértők azt javasolják, hogy először próbáljon ki több technikát, hogy megtudja, melyik a legmegfelelőbb az Ön számára.

Próbáljon meg legalább napi 20 percet gyakorolni, de akár néhány perc is segíthet. Azonban minél hosszabb ideig és minél gyakrabban használja ezeket a relaxációs technikákat, annál nagyobb előnyöket biztosíthat, és annál több stresszt csökkenthet.