Miért csak ritkán sikeresek a diéták?

Az ember többsége legalább egyszer diétázott már - azonban csak keveseknek sikerült a kívánt súly megtartása. Tudja meg most, hogy miért.

A jojó egy nagyszerű játék, a felnőtteknek is. Ugyanakkor a jojó-effektus már kevésbé. Sokan, aki súlyproblémával küzdenek, ismerik ezt: Diétáznak és felhagynak mindefelé finomság fogyasztásával. Ennek eredménye a kívánt súly. De aztán jön a kellemetlen felismerés, hogy ezt az elért súlyt nem tudják tartani és ráadásul még több kilót is visszaszednek, mint előtte.

Sok út vezet a kívánt súlyt eléréséhez

Manapság már számtalan módja van a súlyvesztésnek: a diétás könyvektől kezdve a különböző edzésprogramokig. Legyen az Low Carb, Low Fat, Weightwatchers vagy valami más, mindeki megtalálhatja a saját maga számára legmegfelőbbet.

És ezekben a programokban is van valami közös: Következetésséggel érhető el a cél. A probléma először csak később mutatkozik: csak kevesen tudják a program után tartósan megtartani az elért súlyt.

A nagy probléma

Az elhízás világszerte nagy problémát jelent. ezlassan egy járvánnyá alakul, amely számos egészségügyi következménnyel, pl. hátfájás, szívbetegségek, diabétesz, jár. A tudomány is már egy jó ideje foglakozik a témával és vizsgálja az emberek étkezési szokásait.

Évezredes genetikai programok

A nyugati táradalmakban a legnagyobb probléma az "optimal foraging“, vagyis az optimális táplálékfelvétel. Ez genetikánkban egy mélyen gyökerező program, ami miatt a magas kalóriatartalmú ételek olyan ízletesek.

Korábban az élelmiszer egy "ritka" árucikk volt. Akinek a gyomra tele volt, tehát volt mit ennie, annak nagyobb volt az esélye a túlélésre. Az emberek genetikailag tehát úgy voltak programozva: Egyél, amit tudsz és csak akkor mozogj, ha szükséges.

Saját maguk károsítása

Ma ez a program teljesen ellenünk fordult. Az elmúlt fél évszázadban annyi energiában gazdag élelmiszerek került a piacra, mint korábban soha.

A bőség azonban átok és áldás egyidejűleg. Csak ritkán végzünk fizikailag megterhelő munkát - ha egyátalán végzünk - és nem szenvedünk az éhezéstől. Másrészt pedig nincs hiány a kalóriában gazdag ételekben, azonban genetikai programozásunk semmit sem változott.

Magatartás kezelés

Egy olyan környezetben, ahol gyakorlatilag minden sarkon vásárolhatunk ilyen kalóriában gazdag, olcsó élelmiszereket, fontos a magatartás kezelés, mivel a folyamtos fejlődés által nagy és állandó a táplálék-ellátás.

Vigyázat: Gyorsan kövérek lehetünk

Manapság már nem kell sokat ennünk ahhoz, hogy kövérek legyünk. Az elhízás alapvetően azért van, mert több kalórát juttatunk be szervezetünkbe, mint amennyire valóban szükségünk van. A túl sok energiát a szervezet zsírrá alakítja.

Azok az emberek, akik nem szívesen sportolnak és egy irodában dolgoznak, még ha keveset is esznek, akkor is meghízhatnak.

A szervezet problémás védekező mechanizmusa

Ahhoz, hogy lefogyhassunk, negatív energia-egyensúlyt kell létrehoznunk. Ez kétféleképpen lehetséges: vagy kevesebb kalóriát fogyasztunk, mint amennyire szükségünk van, vagy többet felhasználunk, mint amennyire szükségünk van.

A probléma: A szervezet anyagcseréje megváltozik, amint kevesebb kalórát juttatunk be. A diéta befejezése után azonban a szervezet újra visszaáll és jojó-effektus alkaul ki.

Ami korábban nélkülözhetlen volt a túléléshez, azt most nehezen tudjuk leadni.

Az egyetlen megoldás

Sokan nem is gondolják, de csak a fogyás után vár ránk az igazán nehéz feladat: Súlyunk tartós megtartása. Fontos a hosszútávú stratégia kialakítása, mivel a plussz kilók ellen egész életünkben harcolnunk kell. Hosszútávú stratégiák:

  • Kognitív étkezési kontroll: A diéta nagyon szigorú, így nem tudjuk sokáig tartani. Tilalmak gyakran vezetnek ún. gáttöréshez. Ha egyszer is megszegjük a tilalmat, a gát azonnal átszakad.
    Ezután újra odafigyelünk diétánkra a következő szünetig. Hosszútávon ez étkezési zavarokat okozhat és a fogyás még nehezebb lesz. A Kognitív étkezési kontroll esetében fontos a rugalmasság. Tehát inkább jutalmazzuk meg magunkat, mint valamit is tiltsunk. Egy kis bűnözés néha kötelező. Tehát pl. ha ezelőtt héten háromszor is sportoltunk, lepjük meg magunkat egy szelet tortával.
  • Figyelemes vásárlás: Ez nagyon egyszerűen működik. Ha valamit nem veszek meg, azt később nem tudom megenni. Emellett a figyelmes vásárlás is fontos, tehát az egészégtelen élelmiszerek elhagyása. A legegyszerűbb, ha vásárlás előtt listát ír, majd valóban csak azt veszi meg, ami azon szerepel és semmi mást.
  • Rendszeres méreszkedés: Mérje meg magát hetente egyszer és jegyezze fel az eredményeket. Így azonnal látni fogja, hogy mennyire szorosan kell fognia a továbbiakban a gyeplőt.
  • Napló vezetése: Figyeljen saját magára és jegyezze fel, amit fogyaszt. Ezáltal mindig tudni fogja, hogy aznap mit evett és ivott. Így a rossz út, de a jó is azonnal felismerhető. És ez mérhetetlenül motiváló. :)