Mit tegyünk a megfázás ellen?

Télen a megfázások nem ritkák. Sok a fejfájás, orrfolyás és torokfájás. Ebben az esetben a legjobb, ha immunrendszerünket már korábban elkezdjük erősíteni. Íme pár trükk a megfázás lehetőségének csökkentésére és megfázásra.

Senki sem szeret beteg lenni. A megfázás elkerülése érdekében azonban tenni kell. Ez nem olyan nehéz, mint amilyennek első pillantásra látszik.

 1. Táplálkozzon egészségesen. Ez a legfontosabb: kiegyensúlyozott étrend, sok friss zöldség és gyümölcs. Ezáltal a megfázásos vírusoktól jobban védett lesz.

 2. Igyon teát. Különösen a gyömbér, a hárs és a bodza teák serkentik a szervezet védekezőerejét.

 3. A hideg-meleg zuhany váltakozása aktiválja az immunrendszert. Ez talán nem a legkellemesebb módja a védekezőerő javításának, de az egyik leghatékonyabb. Fontos: mindig hideg vízzel fejezze be.

 4. Mivel megfázást legtöbb esetben a vírusok okozzák, egyszerűen tartsa magát távol a beteg emberektől.

 5. Rendszeres testmozgás. Erősíti az immunrendszert, így kevésbé lesz beteg.

 6. Győződjön meg arról, hogy immunrendszerének funkcióját nem korlátozza semmi. A stressz csökkenti a védekezőerőt. Kerülje, amennyire csak lehetséges és gondoskodjon az elegendő pihenésről. Szervezete hálás lesz érte.

 7. A cink és a C-vitamin hozzájárulhat a megfázás lehetőségének csökkentéséhez.

Amennyiben megfázott, a következők segíthetnek a tünetek enyhítésében: 

 1. Támogassa immunrendszerét szükséges ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Egyen sok gyümölcsöt és zöldséget. Így szervezete megkapja azt, amire szüksége van.

 2. Igyon sokat. Ez egyébként mindig jó. Megoldja a nyákot, a legjobb a víz vagy a gyógytea.

 3. Szellőztessen gyakran. A fűtés száraz levegője a megfázás méregje, mivel a nyálkahártya kiszárad. A legjobb, ha egy tál vizet tesz a fűtőtestre. 

És még néhány háziszer a tünetek csökkentésére:

 1. Torokfájás esetén kamilla vagy zsálya teával gargalizáljon. Ezek a növények fertőtlenítő hatóanyagokat tartalmaznak, ezáltal támogatják a gyógyulási folyamatot.

 2. Feküdjön sokat. A pihenés fontos. Ne erőltesse meg gyenge szervezetét, így gyorsan újra egészséges lehet.

 3. Tartózkodjon a dohányzástól és az alkoholt. Mindkettő csak teher a már amúgy is túlterhelt szervezetnek.

 4. A rendszeres orröblítés sós vízzel hatékony nyákoldó. A sósvizes inhalálás is kiváló lehet.

Ha a tünetek nem javulnak egy héten belül, súlyos fájdalma vagy láza van, stb. mindképp forduljon orvosához. Jobb félni, mint megijedni.