Fitness Food: Saját készítésű hummus

Fitness Food: Saját készítésű hummus

A hummus nemcsak ízletes, hanem egészséges is. A fő összetevője a csicseriborsó, amely magas fehérjetartalommal rendelkezik, így könnyedén beilleszthető az egészséges táplálkozásba.

Mi is az a hummus?

A hummus egy ízletes mártogatós, amelyet általában csicseriborsóból, tahiniből (pörkölt, őrölt szezámmag), citromléből, fokhagymából és olívaolajból készítenek. Eredetileg a Közel-Keletről származik, azonban ma már az egész világ ismeri.

A hummus tökéletes köretként is, gluténmentes és vegán.

Egészséges a hummus?

Vessünk egy pillantást az összetevőkre. A hummus csak tartósítószer mentes, természetes összetevőkből áll. Magas rosttartalommal rendelkezik, valamint egy kiváló fehérjeforrás. A hummus vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat, valamit viszonylag sok zsírt tartalmaz - amely a tahiniből és az olívaolajból származik. Csökkenthető a zsírtartalom, ha ezekből az összetevőkből kevesebbet használ.

Ketogén diéta: Fogyasztható hummus?

Mivel a csicseriborsó egy hüvelyes növény, így magas a szénhidráttartalma. Tehát ketogén diéta esetén, kerülje a hummus fogyasztását.

Recept

A házi hummus elkészítéséhez csak néhány összetevőre és körülbelül 15 percre van szükség.

Hogyan készítsen házi hummust:

Összetevők

  • 300 g csicseriborsó, főtt
  • 120 g tahini
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál olívaolaj (opcionális)
  • ½ teáskanál kömény, őrölt
  • ½ teáskanál só
  • Egy citrom leve
  • Bors
  • Víz
  • Paprikapor (opcionális)

Elkészítés

  1. Áztassa be a csicseriborsót éjszakára, legalább tizenkét órán át, majd főzze meg sós vízben, amíg meg nem puhul. Alternatív megoldásként használhat főtt, konzerv csicseriborsót is. Azonban mi az első változatot javasoljuk.
  2. Ha kész tegye az összes hozzávalót egy konyhai robotgépbe, és pürésítse kb. 30 másodpercig, magas fokozaton.
  3. Ha a hummus túl sűrű állagú, adhat hozzá egy-két evőkanál vizet.
  4. Tegye a hummust egy tálba és kóstolja meg. Ízlés szerint adhat hozzá még sót, borsot, köményt, citromlevet, olívaolajat és opcionálisan egy kis paprikaport is.
  5. Jó étvágyat!

A hummust egy légmentesen lezárt edényben, hűtőszekrényben tárolja. Így körülbelül öt-hét napig tárolható. Ha hosszabb ideig szeretné eltenni, akkor le is fagyaszthatja. Ebben az esetben körülbelül három hónapig fogyasztható.