Hogy hízlalhat a sport?

A sport egészséges, ezt minden gyerek tudja. Ha valaki fogyni akar, a hosszú távú siker alapját még mindig a sport jelenti. Ez azonban nem mindig igaz. Az Arizona State University Táplálkozási és Egészségfejlesztési Intézet kutatói ugyanis felismerték, hogy ennek épp az ellenkezője is előfordulhat: sportolással akár hízni is lehet.

A tanulmány

A kutatók azt a kérdést tették fel, hogy a rendszeres testmozgás milyen hatással van a testsúlyra valójában? A tanulmányhoz 81 olyan hölgyet választottak, akik 25 - 40 évesek, korábban nem mozogtak és túlsúlyosak. Három hónapig, hetente 3 alkalommal 30 percen keresztül a futópadon edzettek. Az életmódjukon nem kellett változtatniuk.

A feltételezés, amely alapján a kutatók a tanulmány kezdetén azt gondolták, hogy a legnagyobb testzsírszázalékkal rendelkező hölgyek veszítik a legnagyobb súlyt, korábbi tanulmányokon alapult és komoly különbséget mutat, hisz a korábbi vizsgálatoknál mindig változtatás történt az étrendben.

A mozgás ellenére nagyobb testsúly

A tanulmány végén a tudósok elcsodálkoztak: nem csak azon, hogy a résztvevők a vártnál sokkal kevesebbet fogytak, hanem azon is, hogy 55 hölgynél testzsírszázalék emelkedés történt. Beszámoltak az ok-okozati kutatásról. Mint kiderült, az edzés alapvetően a testzsír csökkenéséhez vezetett, összességében azonban a testtömeg-növekedés egyedileg eltérő volt. Ennek oka az volt, hogy a vizsgálatban résztvevő hölgyek az edzés napján többet ettek. Megjutalmazták magukat a nehézségekért, azt azonban túlbecsülték, mennyi kalóriát égettek el az edzéssel. Így egyszerűen túl sokat ettek azokon a napokon, amikor edzettek, és ha valaki többet eszik, mint amennyit a szervezete elhasznál, nos, az hízni fog.

Jutalomként enni - az emberiség fennállása óta hízlal

Természetesen a testzsír növekedés nem kapcsolódik közvetlenül az edzéshez. Azoknál, akik hosszú ideig nem sportoltak, viszont rendszeres edzésbe kezdenek, kompenzációs viselkedés léphet fel. A hölgyek érzése is az volt, hogy megjutalmazhatják magukat az edzés és az azt kísérő fizikai megterhelés miatt. Tehát egy kicsit több csokoládét nassoltak, egy pohárral több limonádét ittak. Így olyan mértékű, extra kalóriát vittek be szervezetükbe, amely meghaladta az edzés által elégetett kalóriamennyiséget. Híztak.

Az energiaegyensúly a fontos

Nagyon sok ember túlsúlyos, és szeretne tenni ellene valamit. Így rendszeresen fittness terembe járnak vagy otthon szobakerékpároznak, mégsem fogynak. Ennek oka gyakran a téves feltevés. Csak azért, mert valaki sportol, nem törvényszerű, hogy fogyni fog. Az energiaegyensúly a mérvadó. A szervezet a tárolt zsírt akkor kezdi el felhasználni, ha kevés kalóriát kap. Tehát a fogyásnál nem is annyira a testmozgásról van szó, hanem az elfogyasztott kalóriamennyiségről. Ha az energiaegyensúly negatív és a szervezet a saját zsírtartalékaihoz nyúl, a kilók a sportolással elkezdenek zuhannai. Így a mozgás turbóként hat.

Sportolhatunk, amíg csak bírunk, ha az energiaegyensúly a nap végén nem negatív, egyetlen grammot sem fogunk veszíteni a súlyunkból.

Energiaegyensúly a jojó-effektus ellen

Miután elértük a kívánt testsúlyt, könnyebben megtartjuk, amennyiben az energiaegyensúlyra összpontosítunk. A jojó-effektus nem fog működni, ha nem veszünk magunkhoz felesleges kalóriát. Még akkor sem, ha abbahagyjuk a sportolást. (Ezt nem ajánljuk, hiszen a sport egészségügyi szempontból nagyon jelentős.)

Hosszú távon azok az emberek a legsikeresebbek, akik figyelnek a kalóriaegyensúlyra és változtatnak életmódjukon, nincs szükségük jutalmazásra, mert sportolnak, nincs rossz lelkiismeretük, mert megesznek egy szelet tortát, hisz nem rendszeresen csinálják. Ez növeli az élvezetet és a motivációt is.

A sport és a túlsúly témakörben további információkat itt talál.