Tökéletes táplálkozás az agyért

Gyakran rossz hangulatú, gondjai vannak a koncentrációval vagy mentális megerőltetés esetén gyorsan fárad? Akkor lehet, hogy táplálkozásán kellene változtatni. Helyes étkezés, könnyebb gondolkodás.

Az agy - egyszerűen figyelemre méltó

Az agy lenyűgöző. Több mint 100 milliárd idegsejt otthona, amelyek mindegyike számtalan módon csatlakozik egymáshoz. Az agy olyan fontos, hogy tápanyaghiány esetén minden más szerv ellátása korlátozódik. Mindazonáltal nem megfelelő ellátás esetén , romlik a teljesítőképessége is. Figyeljen tehát oda, mivel "eteti" az agyát.

A táplákozás nagy befolyással bír

Óriási különbségek lehetnek, attól függően, hogy mit eszik és ezáltal milyen anyagok állnak az agy rendelkezésre. Az étrend sokkal több területet befolyásol, mint azt a legtöbben gondolnánk.

Először is a klasszikusok: Ha sok gyorséttermi ételt és édességet eszik kövér lesz és lelassul. Azonban, amit eszik az kihat:

  • a hangulatunkra: Az általános hangulat attól függ, hogy mit eszünk.

  • a koncentrálóképességünkre: A túl kevés egészséges mikrotápanyag erősen kihat koncentrációsképességünkre.

  • a teljesítőképességünkre: Az agy irányítja a testet. Azonban, ha a megfelelő hajtóanyagok hiányoznak nem tud rendesen működni, így fizikia és szellemi teljesítőképességünk egyaránt csökken.

  • a kifáradásunk időtartamára: Az agy gyorsabban fárad, ha nem kap megfelelő tápanyagokat.

  • Számos egyéb tényező is létezik, amelyet táplálkozásunkkal pozitívan befolyásolhatunk. Ezek közé tartozik az agy véráramlása, az agy anyagcseréje, a mentális-idegi fitness stb.

Mi a jó az agynak?

Íme összefoglalva azok a tápanyagok, amelyekre az agynak szüksége van:

  • Vitaminok: Különösen az A-, C- és E-vitaminok fontosak az agy optimális teljesítményéért. Egyen rendszeresen gyümölcsöt, zöldséget és diót, mivel ezek megfelelő ellátást biztosítanak.

  • Szénhidrát: Ezek a szervezetben glikogén formájában (glükóz) tárolódnak és gyors energiát biztosítanak az agy és az izmok számára. Különösen fontosak a komplex szénhidrátok, mivel hosszan állandó energiával szolgálnak. Ezek megtalálhatók a teljes kiőrlésű gabonákban, burgonyában és részben a zöldségekben. A normál cukor vagy fehérliszt csak rövid távon biztosít teljesítménynövelést.

  • Másodlagos növényi anyagok és Omega-3 zsírsavak: Ezek az anyagok védik az agyat az öregedéstől és fenntartják a teljesítőképességet. Másodlagos növényi anyag minden zöldségben és gyümölcsben megtalálható. Az Omega3-zsírsavak minden zsíros halban, mint a lazac vagy a hering, valamint néhány olajban, mint például a lenolaj, megtalálhatóak.

  • Az említett tápanyagok mellett fontos még a megfelelő mennyiségű ásványi anyag, nyomelem, fehérje és zsír is. A legegyszerűbb módja ennek, a változatos és egészséges táplálkozás, valamint lehetőség szeint a feldolgozott élelmiszerek elhagyása. 

  • Amit gyakran elfelejtünk: folyadék. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon naponta. Folyadékhiány esetén az agy és a test teljesítőképessége csökken.

Hogy marad egészséges az agy?

Annak érdekében, hogy az agy idős korban is megőrizze teljesítőképességét, különösen fontos a kockázati tényezők elkerülése. Ezek közé tartozik a magas vérnyomás, az elhízás, a cukorbetegség és a testmozgás hiánya. Az oxidatív stressz elleni védelemben segíthetnek a másodlagos növényi anyagok, vitaminok, stb ..

A legjobb élemiszerek az agy számára

Íme egy lista azokról az élelmiszerekről, amelyek különösen jók az agy számára:

  • alma
  • avokádó
  • bogyók (mindenféle, pl. áfonya, eper, szeder, stb.)
  • körte
  • brokkoli
  • aszalt szilva
  • hal
  • fokhagyma
  • dió
  • mazsola
  • spenót
  • teljes kiőrlésű gabonák
  • víz