Győzze le a belső énjét!

Győzze le a belső énjét!

Ön is ismeri azt az érzést, amikor reggel felkel és tudja, hogy a mai nap nehéz lesz? Kimerültnek érzi magát, nincs energiája, és már a kávé sem segít. Este pedig várja még egy edzés. Azonban ezeken a napokon ez az utolsó, amit csinálni szeretne.

Nagy a kísértés, hogy kihagyja az edzést. Ilyenkor mindig találni egy jó kifogást. A „Nem érzem magam túl jól” vagy az „Ez ma nem fog menni” mindig jónak bizonyulnak. Gyakran nincs szükség egy rossz napra, hanem elég egy negatív gondolat ahhoz, hogy elmenjen a kedve az edzéstől.

Alternatívák a negatív mondatok helyett: „Edzés után mindig remekül érzem magam. A fejemet kiürítettem, ez igazán jól esett.” Ezeknek a mondatoknak a segítségével ösztönözheti magát.

Pozitív önbefolyásolás

A szakértők autoszuggesztiónak nevezik önmagunk befolyásolását. Az autoszuggesztiót mindenki használja, hiszen minden nap, minden percben befolyásoljuk önmagunkat. Végül is nem hagyhatjuk abba a gondolkodást. Gondolataink befolyásolják a világhoz való hozzáállásunkat, cselekedeteinket. A negatív gondolatokat pozitív autoszuggesztiókra kell lecserélni.

A legjobb, ha összeállít néhány olyan mondatot, amelyeket elismételhet, ha negatív gondolatai támadnak. Írja le ezeket a mondatokat egy papírra, és naponta egyszer olvassa végig, amíg meg nem jegyzi őket. Alternatív megoldásként fényképeket is nézegethet, például a tengerpartról, ahová a következő nyaralást tervezi. Ez sok motivációt adhat.

Végül győz az akarat

Végül csak az győz meg minket, ami szorosan összefügg a céljainkkal. Évek óta fáj a háta, és elege lett belőle? Állítson össze egy konkrét tervet, amelyet lépésről lépésre követve, megszüntetheti a fájdalmat. Miután elkészítette ezt a tervet, a legjobb, ha a szükséges feladatokat beírja a naptárába, így az edzésidőpontok megtalálhatóak ott is.

Ne felejtse el a jutalmat

A tervek és pozitív szuggesztiók jól hangzanak, azonban mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik évek óta nem mozogtak? Számukra nehezebb kitörni a mindennapi rutinból, gyakran több segítségre van szükségük. Ehhez két hasznos tippet hoztunk Önöknek:

  • Jutalom: Jutalmazza meg magát közvetlenül az edzések után. A jutalom egyezzen meg a céljaival. Ha fogyni szeretne és ezért sportol, akkor nem biztos, hogy a fagylalt a legmegfelelőbb jutalom. A kedvenc sorozatod következő epizódja jobb választás. A jutalom örömet okoz, valamint ösztönzően hat a következő edzéshez.
  • Szociális nyomás: A második lehetőség: le szeretne fogyni, ezért rendszeresen sportol és ezt megosztja másokkal is. Ez egy óvatos társadalmi nyomást eredményez, amely hatására biztosan eljár edzeni. Ha ezt egy lépéssel tovább szeretné fejleszteni, akkor megkérhet valakit, akiben megbízik, hogy ellenőrizze Önt.

Előbb-utóbb kialakul egy szokás. Gondolkodás nélkül elmegy edzeni, még akkor is ha semmi kedve hozzá. Ha a belső motivációja elérte ezt a szintet, akkor megvalósította a célját. Ilyenkor már nincs szükség külső ingerre.