A megfelelő edzésforma

Különböző edzésfajták léteznek: erő, állóképességi, stb. De melyik a legmegfelelőbb? Tudjon meg többet a témával kapcsolatban most!

Az erőedzés nagyon jó, azonban az állóképességi edzés a legegészségesebb, ezt tudja mindenki, mivel mozgékonyság nélkül más sport sem végezhető.

Nagyon régóta folyik a vita arról, hogy melyik sport a legjobb és legmegfelelőbb, azonban helyes válasz még mindig nincs a kérdésre.

Edzésformák

Milyen típusú edzésformák léteznek egyátalán? Feltudna sorolni ötöt? Ha nem, akkor jó helyen jár, mi segítünk!

Erő

Alapjában az erő kifejezés alatt az izomzat teljesítményét értjük. Az erősítő edzésnek két célja van:

  1. Az izomtömeg növelése.
  2. Az erő növelése a gyors-, a maximális- és a reaktíverő területein.

Klasszikusan az erő súlyokkal képezhető. az edzés céljától függően vagy kisebb súlyokkal végzünk több ismétlést vagy nagyobb súlyokkal kevesebbet.
A jól fejlett izomzat támogatja a csontrendszerünket és mozgásrendszerünket, ezáltal számos panasz, mint például a hátfájás, megelőzhető.

Állóképesség

A megfelelő állóképesség a jó fizikai teljesítőképességért nem csak a sportban fontos. Ez a képesség segít abban is, hogy ne legyünk olyan fáradékonyak. A teljesítmény befolyásolja, hogy izomzatunknak mennyi enrgia áll rendelkezésére. Az edzett szív a véren keresztül több tápanyagot és oxigént tud eljuttatni az izmokhoz, ezért az állóképességi sportban elsősorban mindig a szív-keringési rendszerrel kell foglalkozni. Az állóképességi edzésnek legalább 30 percig kell tartania.

Gyorsaság

Ennek keretében az egyes mozgásokat olyan gyorsan kell végrehajtani, amilyen gyorsan csak lehetséges. A lehető leggyorsabb mozgás és reakciósebesség eléréséhez jól működő ideg-izom rendszerre van szükség. A gyorsasági edzés esetében elsősorban a labdasportok és a könnyű atlétika fontos, ahol a gyorsulás nagyobb figyelmet kap.

Koordináció

Csak jó koordinációval lehet az erőt és az állóképességet megfelelően kihasználni. Mert hát mi haszna van annak, ha kiváló az állóképessége, de minden második lépésben megbotlik, A koordinációs képességet minden embernek tanulnia kell, mert ez nem egy veleszületett adottság. Saját koordinációnk célzott gyakorlatokkal idősebb korban is javítható. Ezenkívül különböző gyakorlatokkal térbeli tájékozódásunkat, egyensúlyunkat és ritmusképességünket is edzeni kell.

Minél jobb a koordinációnk, annál harmonikusabb mozgásunk.

Mozgékonyság

Végül elérkeztünk a mozgékonysághoz, amely mind a négy forma alapja. Minél rugalmasabban mozog valaki, annál jobban tud teljesíteni az erő-, állóképességi, gyorsasági és koordinációs edzésen.

A mindennapok egyoldalú terhelése egyes izmok lerövidülését okozhatja. Ez rendszeres nyújtógyakorlatokkal ellensúlyozható, ami az életkor növekedésével egyre fontosabb lesz, mivel a mozgékonyságunk évről évre csökken.

Optimális edzésformák

Most, hogy megismerte a különböző edzésformákat, ismét jön a kérdés, hogy melyik a legmegfelelőbb. A válasz: Ez az edzés céljától függ. Készítsen egyéni célkitűzései szerinti edzéstervet. Egy dolog biztos: A hatékony edzés az összes alapvető motoros képességnek megfelel, a változatosság pedig kötelező. Tehát véleményünk szerint ezek keveréke a legmegfelelőbb edzésforma.