Mászás - Új fitness trend?

„Crawling“ a neve az USA-ból származó új fitnesstrendnek, amely most kezd elterjedni Európában is. De mi is ez pontosan?

A szociális hálózatokon egy új ameikai fitnesstrend indult útnak, amelynek szele már Európát is megcsapta. A Crawling első látásra nagyon furcsán néz ki. A látvány, hogy felnőttek nagy csoportja fitnessruhában a földön egymás után mászik, valóban nem mindannapi. Íme a legfontosabb tudnivalók:

Mi áll az ötlet mögött

A mászás nagyon fontos a babák motorikus készségének kifejlődéséhez. Ami a babának jó, az a felnőtteknek is csak jó lehet. Innen jött az alapötlet.

A Crawling egy holisztikus módszer. Tehát nem csak az izmokat, hanem az agyat és az idegrendszert is stimulálja. A mászás során nagy hangsúlyt kell fektetni az átgondolt és szándékos mozgásfolyamatra, különben elveszítjük egyensúlyunkat és elesünk.

Hogyan működik

A Crawling egy bevált edzésmódzser új kombinációban. Az izomedzés mellett a legfőbb célja a koordináció javítása. Mászás közben koncentrálni kell a légzésre és különböző gyakorlatokat kell végrahajtani. Ezért a mászás amellett, hogy fizikailag nagyon megterhelő, fizioterápiai megközelítésből is egy hatékony edzésmódszer.

A mászás alapja az úgynevezett Planks. Ennek keretében különböző pozíciókban (pl. alkartámasz) kell tartanunk magunkat, addig amíg lehetséges. Ezek  azok izometrikus gyakorlatok nagyon hatékonyak, így a Crawling minden esetben gyors eredményt ígér.

Előnyei

A Crawling olcsó, hatékony és rugalmas. Ez egyszerűen azért van, mert nincs szükségünk hozzá semmilyen eszközre. Saját testünk és testsúlyunk elgendő hozzá. Minden gyakorlat több izomcsoportot vesz igénybe és ezek mindig kapcsolatban vannak az idegrendszerrel. Így valósulhat meg a teljeskörű igénybevétel, amelyet semmilyen más edzésmódszerrel nem tudunk elérni.

Kiknek alkalmas a Crawling?

Alapvetően minden egészséges embernek. Azonban térd, valamint nyak, váll és kézízületi problémákkal küzdőknek nem ajánlott, mivel ez az edzésmódszer még jobban igénybe veszik ezeket a területeket.

Semmi új

Sokan dícsérik a mászást, mint edzést, mivel a karoknak, a lábaknak, a csípőnek, a vállaknak és az ujjaknak egy teljesen új, különleges élményt biztosítanak. Az idegrendszer újraindul, a koordinációs készség növekszik, ezáltal a testtudat javul. Nagyon hasonló megközelítések már sok éve voltak, de ezek jórésze ismeretlen maradt.

Már nem kell sokat várni, hogy a Crawling nálunk is elterjedjen. Tehát, ha Önnek nincs gondja azzal, hogy a mászás nem túl elegáns edzés, akkor próbálja ki egyszer. Sok sikert kívánunk hozzá!