Sport idősebb korban

Sport idősebb korban

A sport nemcsak a fiatalok számára egy nagyszerű dolog, hanem az idősebbeknek is számos előnyt biztosít. Sőt, a sportolás az idősebbeknek is kifejezetten ajánlott.

Például tanulmányok szólnak arról, hogy testmozgással megelőzhető az elesések következményei és csökkenthető az autonómia elvesztésének kockázata. Amire azonban ügyelni kell: nem minden sport alkalmas az idősebbek számára.

Íme egy áttekintés és néhány tanács idősebb embereknek megfelelő fizikai gyakorlatokról.

A sport előnyei az idősebbek számára

Az izomtömeg röviddel 30 éves kor után folyamatosan csökken. Mivel ez egy nagyon lassú folyamat, a legtöbb ember észre sem veszi. 50 éves kor felett azonban ez a folyamat érezhetően felgyorsul. Ráadásul az öregedéssel fokozódik a légszomj, gyakori a hízás, valamint romlik a fizikai egyensúly.

Csökken az idősek önálló tartási képessége, növekszik az elesések kockázata. Ezért a passzivitás kockázatos lehet az idősebb emberek számára. Ezeknek a következményeknek a leküzdésére egy gyengéd testmozgás egy jó terápia lehet.

A rendszeres testmozgás segít:

 • csökkenteni az elesések kockázatát
 • csökkenteni az elhízás kockázatát
 • csökkenteni a stresszt és megelőzni a szívbetegségeket
 • csökkenteni a koleszterinszintet
 • a csontritkulás elleni küzdelemben
 • javítani az immunrendszert
 • fenntartani az izomtömeget
 • társadalmi kötelékeket létrehozni és csökkenteni a depresszió kockázatát

Vegye figyelembe a fizikai állapotát

Mielőtt új fizikai és sporttevékenységbe kezdene, ismernie és figyelembe kell vennie a képességeit. Fontos, hogy beszéljen az orvosával vagy egy sportorvossal, hogy ellenőrizze, a tevékenység megfelel-e az Ön egészségügyi állapotának. Az eredményektől függően testmozgási szokásai az egészségügyi állapotához igazítható.

Mindenesetre van néhány óvintézkedés, amelyet meg kell tennie, különösen akkor, ha csak most kezd újra sportolni:

 • Ne ugorjon bele egyik napról a másikra a fizikai tevékenységekbe: az edzést lassan kell elkezdeni, majd fokozatosan növelni.
 • A rendszeresség fontos a jó eredmények eléréséhez és a sérülések elkerüléséhez.
 • Kerülje a versenyeket és az extrém megerőltetést.
 • Viseljen megfelelő felszerelést: válasszon a sportághoz megfelelő cipőt és ruházatot.
 • Ügyeljen arra, hogy edzés közben eleget igyon.

Milyen sportok alkalmasak az idősebbek számára?

A fizikai teljesítmény 50 éves kor után egészen más, mint 20 éves korban. Ezért nem űzhet minden sportot, amit fiatalon. Ennek ellenére az erőnlét és a rugalmasság bármely életkorban javítható.

Egyes sportok nem ajánlottak idős korban, főleg, ha még soha nem próbálta őket. Ezek közé tartozik pl. a síelés vagy a tenisz és a squash, amelyek túlterhelhetik az ízületeket. A futás túl fárasztó lehet az idősebb emberek szívének és térdeinek. Azonban sok olyan sportág van, amely tökéletesen megfelel az idősebbeknek. Íme néhány javaslat:

Jóga

A jóga célja a test és a lélek harmonizálása. Gyengéd, egymást követő mozdulatokon és légzéstechnikákon alapul, amelyek ellazítják az izmokat. A jóga rugalmassá teszi az ízületeket.

Nordic walking

A nordic walking egy olyan sport, amelyet Skandináviában űznek a havas mezőkön. A hagyományos gyaloglással vagy túrázással ellentétben a nordic walking botok segítségével történik.

A botok függőleges és vízszintes eltolása megdolgoztatja a karjait, a derekát, a vállait és a farizmait. Ez a kiegyensúlyozott és harmonikus állóképességi edzés kevesebb ütést és rezgést generál, mint a futás. Valójában a botok a térdre nehezedő súly több, mint egyharmadát csökkentik. Tehát sokkal jobb az ízületeknek.

Gimnasztika

A beltéri gimnasztikában a mozgások az idősebbek igényeihez igazíthatók. A gyakorlatokat általában csoportosan végzik, és lehetővé teszik a test megerősítését és feszesítését. Az aqua aerobic kiváló, ízületkímélő módszer a fittség megőrzésére. Könnyűnek érzi magát a vízben, mivel a testének a súlya kevesebb, mint a tényleges súlyának egytizede. Az izommunka intenzívebb, mint egy tornaórán, anélkül, hogy ennek tudatában lenne.

Testépítés/Erősítő edzés

A testépítés és az erősítő edzés azért előnyös, mert az egyes izomcsoportok nagyon célzottan edzhetők vele, és így összességében nagyon fitt-té válhat - ha megfontoltan végzi. Ha túl nagy súllyal dolgozik, az nagyon megterheli az ízületeket, valamint gyakran sérülésekhez vezethez.

Tai Chi

A Kínából származó Tai Chi lehetővé teszi az idősebbek számára, hogy fenntartsák a jótékony fizikai aktivitásukat olyan egészségügyi állapotok ellenére, mint az ízületi gyulladás vagy a szívproblémák.

Ez a sport erősíti az izomtónusokat, illetve javítja az egyensúlyt és a rugalmasságot a folyékony és lassú mozgásoknak köszönhetően. Fontos azonban, hogy az oktatók kifejezetten az idősekkel való munkára legyenek képezve.

Biciklizés

A kerékpározás kiválóan alkalmas a csípő, boka és térd degeneratív ízületi gyulladásában szenvedők (kivéve a térd súlyos degeneratív ízületi gyulladását), illetve túlsúlyosak számára, mivel ez a sport rendkívül kíméli az ízületeket.

Minden kezdet könnyű

A sportolás elkezdése általában egy könnyű lépés, ha lazán veszi és nem viszi túlzásba. Az aktivitás fenntartása érdekében azonban bizonyos szabályokat be kell tartani. Kerülni kell a korlátokat a sportolás során. Az edzésnek örömnek kell maradnia. Néha kimerítő lehet, de mindenekelőtt játékosnak kell lennie, különben nem fogja tudni folytatni. Ne vigye túlzásba. A fizikai aktivitás gyakoriságának és időtartamának ésszerű határokon belül kell maradnia. Ellenkező esetben megnő a sérülés veszélye.

A fizikai aktivitás bármely életkorban lehetséges, ha van elég akarat, önbizalom és ismeri a saját határait. Tehát nincs kifogás. Csak kezdje el valamivel, amit élvez, és néhány hét után látni fogja a pozitív hatásokat.