A zsír tényleg olyan rossz?

Az elmúlt években különböző vélemények alakultak ki a témával kapcsolatban. De mi is az igazság? A zsír tényleg olyan rossz, mint azt sokan gondolják?

Szépen lassan megváltozik a zsírról alkotott kép, mivel számos tanulmány kimutatta, hogy a zsírok fontosak egészségünk szempontjából. Egyre több táplálkozás-guru hirdeti az egészséges, magas zsírtartalmú táplálkozást.
Előtte évtizedekig ugyanis az eredmények azt mutatták, hogy a zsír rossz.
De mi is valójában az igazság?

Nem minden zsír ugyanolyan

Először is több száz zsírsav létezik. Tehát nem vehetjük az összes zsírt egy kalap alá. Fontos ezek közelebbi vizsgálata. Nézzük meg, hogy egyátalán szervezetünknek szüksége van-e zsírokra.

Zsírok

  • fontos tápanyagok
  • ízhordozók és telítettséget biztosítanak
  • energiát szállítanak
  • védik a szerveket
  • minden testsejt részei
  • fontosak a test hőszabályozásához
  •  A-, D-, E- és K-vitaminok hordozói

Fél a zsírtól?

Alapvetően nem kell félnünk a zsíroktól, mivel létfontosságúak, azonban meg kell néznünk milyen zsírokat fogyasztunk. A nyugati világban a legtöbb ember túl sok rossz és kevés jó zsírt fogyaszt. De mik is azok a roszz és jó zsírok?

Az egyes zsírsavak részletesen

A zsírok szerkezetüknél fogva több csoportra oszthatóak.

Telített zsírsavak: Ezek a zsírsavak a tejtermékekben, húsokban és a kókuszolajban találhatóak meg. Új kutatások azt mutatják, hogy a telített zsírsavaknak fontos funkcióik vannak a szervezetben. A tejzsírok, mint például vajsav antimikrobális hatású, sőt ezek a zsírok szerepet játszhatnak a rák megelőzésében is. Az ebben a kategóriában található más zsírsavak szabályozzák a hormonokat vagy részt vesznek a sejtszintű kommunikációban és az immunrendszer megfelelő működésében.

A telített zsírsavak azonban nagy mennyiségben megnövelhetik a rossz LDL-koleszterint.

Egyszeresen telítetlen zsírok: Az olívaolaj és repceolaj a legjobb forrásai ezen zsíroknak. Zöldségekkel és teljeskiörlésú termékekkel kombinálva akár még a fogyáshoz is hozzájárulhatnak. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak a "jó" zsírokhoz tartoznak. Különösen jók szervezetünk számára, pl. pozitívan befolyásolják a vérzsír-értéket.

Többszörösen telítetlen zsírsavak: Ezek a zsírsavak a szervezetben szöveti hormonokká alakulnak, amelyek a szervezet számos funkcióját szabályozzák, mint a vérnyomás vagy a véralvadást.

Különösen fontosak az omega-3 (zsíros hal) és omega-6 zsírsavak (napraforgóolaj), amelyeket esszenciálisként is nevezhetnénk. Ezeket a zsírsavakat a szervezet nem képes maga előállítani, így a táplálkozás során kell bejuttatni. Az aránynak azonban stimmelnie kell. Manapság túl kevés omega-3 és túl sok omega-6 zsírsavat fogyasztunk. 

Transzzsírok: Ezek a zsírok a kész sütőipari termékek egyik összetevői. Ezek növényi zsírokból kémiai keményítéssel olcsón előállíthatóak. A transzzsírok esetében minden szakértő egyetért, hogy ezek nagyon egészségtelenek és nem rendelkeznek pozitív tulajdonságokkal. Fogyasszunk ezekből lehetőség szerint minnél kevesebbet. Ezen zsírok:

  • megemelhetik a koleszterint
  • rossz vércukorszintet eredményezhetnek
  • támogatják a gyulladásokat a szervezetben

Következtetés

Meg kell mindenképp jegyezni, hogy az emberi szervezetnek szüksége van zsírokra, hogy működhessen és egészséges maradhasson. Zöldségekkel és teljeskiörlésű termékekkkel kombinálva az egészséges táplálkozás részei lehetnek.

Tehát lelkiismeretfurdalás nélkül élvezhetjük a zsírokat. Azonban fontos odafigyelnünk a helyes arányra: nem túl sok telített zsír, több omega-3, de kevesebb omega-6, semmi transzzsír, a többi élvezete.