Sport - Az egyetlen igazi öregedésgátló szer

Rengeteg öregedésgátlószer létezik, amelyek reklámja sokat ígér. Az egyetlen, amely azonban valóban segít az öregedési folyamatok nem csak külső meggátolásában, az a sport. A rendszeres testmozgás akár 10 évet vagy még többet is jelenthet.

Hogy a sport egészséges, azt mindenki tudja. Az, hogy mennyire egészséges, azonban néha nem teljesen világos. A sport lassítja az öregedési folyamatokat és néhány esetben vissza is fordítja. Tanulmányok azt mutatják, hogy még a 80-90 éves emberek is profitálhatnak a sport hatásaiból. A szervezet a rendszeres testmozgás által akár 15 évet is fiatalodhat.

Ez azért lehetséges, mert az embernek két korral rendelkeznek: az egyik a kronológiai, a másik a biológiai kor. A kronológiai életkor azt az időszakot jelenti, amelyet az ember születése óta tölt a Földön. A biológiai kor pedig a mindenkori fizikai állapotra utal, amely befolyásolható.

A recept, a biológiai kor javításához 3 összetevőből áll: egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás és elegendő pihenés.
Nézzük meg ezeket közelebbről:

  • Rendszeres testmozgás: optimálisnak tekinthető manapság az állóképességi és az erősítő edzés kiegyensúlyozott keveréke. Az állóképességi edzés megőrzi az anyagcsere és a szervrendszer funkcionalitását. Az erősítő edzés pedig kompenzálja a korral járó izomtömegvesztést. A legjobb, ha hetente 4-5 alkalommal tesz valamit testéért. A fitt emberek körében kisebb a kockázat az elhízásra, a diabéteszre és a különböző szívbetegségekre. Mindemellet a rendszeres testmozgás megvédi az agyat a túlzott öregedéstől. Tehát a sport által nem csak teste, hanem agya is fitt marad.

  • Egészséges táplálkozás: Ebben a témában nem kell sokat mondanunk, mivel a legfontosabb a kiegyensúlyozott táplálkozás. Egyen sok gyümölcsöt és zöldséget, valamint kerülje az alkoholt és a nikotint. Ezen kívül húst is mértékkel együnk. A legjobb, ha csak heti 2-3 alkalommal fogyasztunk egy szelet kiváló minőségű húst. Tanulmányok kimutatták, hogy nem sok a különbség van az között, hogy valaki egyátalán nem eszik húst vagy csak ritkán. Gyakori mindkét csoport esetén, ellentétben a rendszeres húsfogyasztókkal, hogy a várható élettartam magasabb.

  • Pihenés: két szintje van. Először is a pihenés "kipihenést" jelent. A sport jó a test számára, de a túl sok edzés ellen a szervezet fellázad. Nem szabad túlzásba vinni és rendszeres szünetet kell tartani. Az amatőr sportolók heti öt alkalomnál nem edzhetnek többet. Két nap pihenés kell a szervezet számára a regenerálódásához. A második jelentése pszichológiai szempontokra utal: A túl sok stressz hihetetlenül rossz a testnek és szó szerint öregíti azt. A jó hír az, hogy a stressz hatásait vissza lehet fordítani elegendő pihenéssel, kikapcsolódással és a mindennapi stressz elhagyásával.

Különösen 50 év felett kell ezt komolyan venni. Ez idő tájt a test egy csomó energiát veszít és a sejtek regenerálódása egyre lassabb. Ehhez jön még hozzá a motorikus és szellemi képességek leépülése. A legjobb ellenszer a rendszeres testmozgás. Tökéletes sporttevékenység lehet a kirándulás, a Nordic Walking, a kerékpározás vagy az úszás. A futás nem ajánlott, mivel sok ember ebben a korban már térdproblémákkal küzd. Ebben az esetben el kell tekinteni a futástól és valamilyen más sportot kell választani.

A legfontosabb az összes fenti szempontok figyelembevételével kapcsolatban a jó kedv. Ha csak fizikai és szellemi okokból sportolunk, akkor nem tudunk elég kitartóak lenni. A sport megerőltető és bizonyos szinten már nem hoz több motivációt. Azonban, ha nem talál szórakozást a kiválasztott sportágban, akkor sem szabad kétségbe esnie. Manapság rengeteg fajta sport létezik, biztos, hogy mindenki talál kedvére valót. Ha még nem találta meg a megfelelőt, akkor meg kell őriznie kiváncsiságát és új dolgokat kell kipróbálnia.