Aquajogging - több, mint egy regenerációs edzés

Az utóbbi időkben az Aquajogging egyre népszerűbb. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez több, mint egy gyengéd edzés módszer futók számára sérülések esetén.

Az idősebb nők, akik kényelmesen futnak a vízben és közben trécselnek. Sokan így képzelik el ezt a sportot és valójában nem is állnak messze az igazságtól. Azonban az Aquajogging nem egy nyugdíjas sport. Annál sokkal fárasztóbb. Segítségével gyakorlott futók javíthatják állóképességüket és növelhetik sebességüket. Mindemellett azok számára is érdekes lehet, akik fogyni szeretnének, mivel sokkal több kalóriát elégetnek, mint futással.

Mi az az Aquajogging?

Az Aquajogging az, amit neve is sugall: Vízben való futás. Ehhez létezik egy speciális mellény is, amely lendületet ad. Segítségével nem lebeg a vízen, hanem futni tud.
A víz 800-szer sűrűbb, mint a levegő. Ez azt jelenti, hogy a futás a vízben sokkal több megerőltetőbb.

Mik az Aquajogging előnyei?

Az Aquajogging számos előnnyel bír. Mint már az előbb említettük, sokkal sűrűbb, mint a levegő, így ez a sport nagyon megterhelő. Ennek ellenére mindenkinek nagyon kiváló, mivel az Aquajogging egy izokinetikus edzés. Ez azt jelenti, hogy maguk tudjuk meghatározni a nehézségi fokot. Ha nem mozgunk, nincs ellenállás. Azonban, minnél gyorsabbak vagyunk, annál megterhelőbb az edzés.

  • A sérülés kockázata minimális. A legveszélyesebb dolog az Aquajoggingba az út az uszodáig.
  • Ebben a sportban az egész testet képzezzük. A lábak mellett a karokat, a vállakat, stb. is egyaránt. Ezen kívül, az egyoldalú edzés kizárt.
  • Ezzel az edzéssel az állóképesség, a koordináció és az erő egyidejűleg javítható.
  • Egyik legnagyobb előnye, hogy nem terheli az ízületeket és inakat, így az Aquajogging nem vezet sérüléshez.
  • Nincs excentrikus terhelés. Az excentrikus azt jelenti, hogy a megfeszített izmok az erő hatására megnyúlnak. Ez kisebb izomsérülésekhez vezet, amelyet izomláz formájában érzékelünk. Vízben való edzés esetében ezek a terhelések elmaradnak.

Tippek az induláshoz

  • Ha szeretné kipróbálni az Aquajoggingot a következőket vegye figyelembe:
  • Bemelegítés. Mint minden más sport esetében is, fontos a bemelegítés.
  • Használjon pulzusmérőt. A normál futással ellentétben, a vízben nem vesszük észre, ha lelassulunk. Ahhoz, hogy mozgásunk ugyanolyan intenzív legyen, használjunk vízálló pulzusmérőt. A víznyomás miatt a maximális pulzusszám valójában mintegy 10 ütéssel alacsonyabb.
  • Vegyen részt tanfolyamon. Az Aquajogging esetében a mozgás nem ugyanolyan, mint a futás esetében. Ezt először meg kell tanulni. Annak érdekében, hogy megtanulhassuk a helyes technikát tanfolyamon kell részt venni.
  • Változatosság az unalom ellen. Az unalmasság elkerülése érdekében, ússzon közben egy keveset.

Az Aquajogging egy komplett sport, amely nem csak sérülések esetén kiváló. Különösen a futás szerelmeseinek ajánlott. Segítségével nem csak a teljesítmény növelhető, hanem a túlterhelés okozta sérülés kockázata is elkerülhető.