Telomerek - A hosszú élet titka?

Az elmúlt években sokat hallhattunk a telomerekről. De valóban ezek a hosszú élet titkai?

Miért öregszenek az emberek?

Hogy miért és hogyan öregszenek az emberek, az még mindig nem teljesen világos. Azonban ebben a folyamatban a telomereknek nagyon fontos szerepük van. Ezek a krómoszómák végei, úgynevezett védősapkák. Úgy képzelhetjük el ezeket, mind a cipőfűzőkön a műanyag végeket, amelyek védik a cipőfűző kirojtosodását. A telomerek úgyanilyen védelmet nyújtanak a genetikai anyag számára.

Mindig, amikor a sejtek osztódnak, a telomerek rövidebbek lesznek, amíg egy olyan hosszúságot el nem érnek, amikor a sejtek mát nem tudnak osztódni. Ezután a sejt megöregszik vagy elhal. Minnél rövidebbek a telomerek, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a DNS sérül. Tehát, minnél védettebbek a telomerek, annál jobban meghosszabbíthatóak a sejtek élettartalma.

A tudósok felfedeztek egy enzimet, amellyel a telomerek mesterségesen meghosszabbíthatóak. Ezzel a felfedezéssel egyszer valamikor a korral kapcsolatos betegségek - amelyek kapcsolatban vannak a rövid telomerekkel -, mint például a diabétesz vagy a szívinfarktus, megszűntethetőek.

Halhatatlanság?

Ezzel az enzimmel, amellyel a telomerek meghosszabbíthatóak, az emberek örökké élhetnek? Sajnos nem. Habár a telomereknek fontos szerepük van az öregedésben, de nem ez az egyetlen. A jelenlegi ismeretek szerint, egy embernek az optimális feltételek mellett mintegy 120 évig kellene élnie.

Egészséges öregedés

A telomerek hozzájárulnak ahhoz, hogy mi hosszan egészségesebben élhessünk. Minnél rövidebbek a telomerek, annál hajlamosabbak leszünk a különböző megbetegedésekre, mint például az érelmeszesedés, cukorbetegség és más életkorral összefüggő betegségek. A telomerek "ápolásával" sokat tehetünk az egészséges öregedésért.

Hogyan tudjuk "ápolni" a telomereket?

Két tényező van, amelyek befolyásolják a telomerek hosszát. Az egyik rövidheti, míg a másikkal meghosszabbítható a telomerek hossza.

Mit ne tegyünk

Nagyon rossz a telomerek hosszát tekintve a dohányzás, a stressz és a környezeti mérgek. Ezen tényezők által a sejtek gyorsabban és gyakrabban osztódnak. Minden osztódás megrövidíti a telomereket, ezáltal a sejtek gyorsabban öregszenek.

A dohányzás károsítja a genetikai anyagot. Ennek következménye, az életkorral összefüggő betegségek sokkal nagyobb a valószínűsége (Ezek akár 20 ével korábban is előfordulhatnak).

A stressz közvetlen hatással van a telomerekre. Ezt vizsgálatok is bizonyítják. Különösen a krónikus stresszben szenvedők érintettek.

Mit tegyünk

A telomerekre pozitív hatással vannak a fizikai és pszichológiai tényezők. Íme a legfontosabbak:

  • A napi testmozgás bizonyítottan nagyon hatékony módja a telomerek védelmének. Ebben az esetben a közepes állóképességi edzés (3x45 perc hetente) és a nagy intenzitású intervallumedzés (HIIT) a legjobb.
  • Az egészséges táplálkozás, így a sok gyümölcs és zöldség, valamint a kevés késztermék stb. fogyasztás, pozitív hatású lehet.
  • Fontos, hogy elménket idősebb korban is érjék inputok. Beszélgessünk, nevessünk, stb. gyakran másokkal. A tudatos életmód és a pozitív hozzállás is jót tehet. A pesszimizmus és cinikus ellenségeskedés rossz a telomerek tekintetében.
  • Nem szabad megfeledkezni a stressz elkerüléséről sem. A különböző relaxációs technikák aktiválhatják a telomerázokat. Ez az enzim tárolja a genetikai anyagot. Így a sejtek gyakorlatilag korlátlanul szaporodhatnak, mivel a telomerek rövidülése jelentős mértékben lelassul.
    Megjegyzés: Jelenleg már léteznek telomeráz tabletták is. Azonban a tudósok óva intenek ezektől, mivel a tabletta bevétele jelentősen növelheti a rák kockázatát. Ez a veszély a relaxációs technikák esetében nem fenyeget.

Ebben a tekintetben: Tegyen valamit telomerjeiért és élvezze egészségesen az öregedést.