Táplálkozási mítoszok: Mi a helyes, és Mi nem?

Táplálkozási mítoszok: Mi a helyes, és Mi nem?

A táplálkozás témakörében rengeteg információ áll rendelkezésünkre, ennek egy része azonban téves.

A táplálkozás témakörében rengeteg bölcsességgel, tanáccsal, tippel találkozhatunk. Ezek közül azonban jópár egyszerűen nem valós. Vizsgáljunk meg pár általános kijelentést, melyik helyes és melyik helytelen.

 • A kávé dehidratálja a szervezetet
  Sokan mondják, azonban ez nem helyes. Tanulmányok kimutatták, hogy a kávéban található koffein vízhajtó hatású. Ez azt jelenti, hogy a hozzá elfogyasztott folyadék gyorsabban elhagyja a szervezetet, ezzel együtt a szervezet vízháztartására gyakorolt ​​általános hatása elhanyagolható, így a napi folyadékmérlegbe nyugodt lelkiismerettel beleszámítható.

 • A tojás növeli a koleszterinszintet
  Az maga tény, hogy a tojás bőven tartalmaz koleszterint, ezt számos tanulmány is kimutatta. A koleszterin emellett fontos is számunkra, nélküle nem tudnánk élni. A szervezet önmaga is képes a szükséges koleszterin előállítására, vagy felvehető az étel által. A közelmúltban végzett vizsgálatok szerint az étrend általi koleszterinfelvétel rendkívül alacsony. A szervezet maga szabályozza a koleszterin bevitelét. A tojások koleszterinszintre gyakorolt ​​hatása ezért nagyon alacsony, így nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatóak.

 • A sörtől van a sörhas
  Ez nem teljesen igaz. A sör magas kalóriatartalmú, és hízlal - ez vitathatatlan. A túlzott sörfogyasztásból adód extra súly azonban nem csak a hason rakódik le - így ez helytelen. Személye válogatja...

 • A gyümölcssavak károsítják a fogzománcot
  Ez így van. Sokan egészségesen étkeznek azzal, hogy sok gyümölcsöt és salátát, illetve rendszeresen gyümölcsleveket fogyasztanak. Az egészségre nézve ez általánosságban számítva jó, fogaink számára azonban nem optimális. A savak puhítják a fogzománcot, és megfosztják ásványi anyagaiktól. A nagyon gyakori sok savtartalmú ételfogyasztás által a fogzománc az idő múlásával törékennyebbé és vékonyabbá válik, ami hosszú távon fogerózióhoz vezethet. Különösen veszélyesek a fogzománc számára a gyümölcsök, az ecetek, a gyümölcslevek, a bor és a sportitalok.
  A sav fogainkra gyakorolt ​​negatív hatásainak csökkentése érdekében fogyasszunk kalciumtartalmú ételeket (ez újra reminalizálja a fogakat), vagy egyszerűen öblítse ki száját csapvízzel az étkezések után, így a száj pH-értéke visszaáll a természetes szintre, és ezáltal semlegesíti a savakat.

 • Az esti étkezés kövérít
  Ez egy igazi mítosz, de nagyon jó. Rengeteg ember szájából hallani, hogy most már elkezdenek esténként kevesebbet enni, mert sokat híztak. Tudományosan azonban nem megerősített a 18.00 óra utáni étel hízlaló mivolta. Sokkal inkább a naponta elfogyasztott össz kalória mennyiségéről van szó. Ha valaki kizárólag éjszaka eszik, viszont kevesebb kalóriát fogyaszt el, mint amennyire szüksége van, akkor nem fog hízni egyetlen grammot sem (sőt hosszú távon még fogyni is fog). Ami azonban igaz, az az, hogy rosszul alszik a teli gyomortól.