Vitamin mítoszok

Vitamin mítoszok

Számos vélemény és mítosz kering az interneten a vitaminokról, ami azonban nem mindig helyénvaló. Íme néhány példa

Az interneten különböző véleményeket lehet olvasni a vitaminokról, ami joggal zavart okoz. Nézzük csak a leggyakoribb vitamin-mítoszokat.

Mítosz: Vitaminok szedése esetén nem kell aggódni a megfelelő táplálék bevitel és az elegendő testmozgás miatt.

Az "Étrendkiegészítő" - kifejezés igencsak helyénvaló, ugyanis az egészséges életmód kiegészítésére és nem a helyettesítésére szolgál. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás rendkívül fontos, a legjobb módja az egészség megőrzésének és a betegségek megelőzésének.

Mítosz: A vitaminok üres gyomorra történő bevétele a legjobb.

Ez nem igaz. A vitaminokat minden esetben az előírt módon kell szedni. Alkalmazásuk leginkább étkezéshez ajánlott a könnyebb felszívódás érdekében.

Mítosz: A szabadban történő rendszeres aktivitás megfelelő D-vitaminnal való ellátottságot eredményez.

Ez több dologtól is függ. Az egyik, hogy egy bizonyos szélességi fokon túl, a napsugarak alacsony beesési szöge miatt, télen még ebédidőben sem képez a szervezet D-vitamint. A D-vitamin bőrön keresztüli biztonságos szintézise egész évben csak a 37. szélességi foktól délre eső területeken garantált. A modern életmód pedig többet tesz kelleténél, az emberek napjaik túlnyomó részét beltéren töltik. Így Közép-Európában lehetséges, hogy a szervezet túl kevés D-vitamint termel.

Mítosz: Az élelmiszerekben megtalálható természetes vitaminok jobbak, mint a szintetikus vitaminok.

A szervezet nem képes különbséget tenni a természetes és szintetikus vitaminok között. A nagy különbség az, hogy az élelmiszerekkel nem csak vitamin, hanem másodlagos növényi anyagok, ballasztanyagok, és Co. sokasága jut be a szervezetbe, ami a szintetikus vitaminok esetében nem fordul elő.

Mítosz: Az étrendkiegészítőknek nincs lejárati dátuma

Ez nem igaz. Valamennyi étrendkiegészítő, legyen szó tablettáról, kapszuláról vagy folyadékról, rendelkezik lejárati dátummal. Ez nem jelenti azt, hogy a lejárt étrendkiegészítő fogyasztása káros, azonban hatása csökkent. A legjobb tájékozódni a lejárat dátumáról.

Mítosz: A vitaminokat nem lehet túladagolni.

Ez egy mítosz. Vízben és zsírban oldódó vitaminokat különböztetünk meg. A vízben oldódó vitaminok, mint például a C-vitamin, túlzott bevitele esetén egyszerűen csak kiürülnek a szervezetből. A túladagolás nehéz (bár nem lehetetlen). Ezzel szemben a zsírban oldódó vitaminok, mint például az A- és E-vitamin, felhalmozódnak a szervezetben, ugyanis ezeket a szervezet zsírszövetei tárolják. Ebben az esetben a túladagolás gyorsan megtörténhet. Mindig követni kell a termékekre vonatkozó utasításokat, és nem szabad túllépni az ajánlott napi mennyiséget.

Mítosz: A C-vitamin védelmet nyújt a megfázás ellen.

Ez sem igaz. A C-vitamin nagyon fontos az immunrendszer szempontjából. Tanulmányok kimutatták azonban, hogy a C-vitamin bevitele sem a megfázást nem akadályozza meg, sem pedig a megfázás gyorsabb lefolyását.

Mítosz: A háziorvosnak nem szükséges tudnia, ki milyen étrendkiegészítőt szed.

Ez helytelen. Amikor orvosa megkérdezi, jelenleg milyen gyógyszert szed, természetes a felsorolás. Említést tesz azonban a szedett étrendkiegészítőkről is? Nem tűnik fontos információnak, pedig az. Némely gyógyszerek, kevésbé hatékonyak, sőt veszélyesek is lehetnek bizonyos étrendkiegészítőkkel együtt alkalmazva. Mindig tájékoztassa tehát erről is kezelőorvosát, hogy a legmegfelelőbb gyógyszert írhassa fel Önnek.