Mentális erősség a sikeres edzésért - mert minden a fejben dől el

Mentális erősség a sikeres edzésért - mert minden a fejben dől el

Ha több a kifogás, mint a kedv - Sikeres edzés a mentális erősség fejlesztésével

Egy új edzésterv vagy új sportág - minden új és ismeretlen. Kezdetben motiváltak vagyunk. A kezdeti motiváció és lendület azonban idő elteltével egyre jobban elhalványul. Legyünk őszinték: a napi rutin idővel unalmassá válik. Bátorság és elszántság - a két kulcsszó. A sikerhez vezető út hosszú, azonban: "Ahol akarat van, ott út is van" - mondja a közmondás.

Mi is a mentális erősség?

A kifejezés jelentése alapvetően a hosszú távú célok elérésére irányuló kitartás és szenvedély. Másként: szellemi teherbíró-képesség.

A legtöbb ember a mentális erősséget az önmagához való könyörtelenséggel azonosítja, ez azonban nem helyes. A mentális erőség egy következetes cselekedet, amelyet akkor is elvégzünk, ha nincsen kedvünk hozzá.

A témával kapcsolatos tanulmányok kimutatták, hogy a mentális erősséggel vagy teherbíró-képességgel rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel érik el céljaikat. A nagyobb mentális erősséggel rendelkező hallgatók szintén jobb eredményeket mutattak, mint a „intelligensebb” hallgatók, akiknek kisebb volt a szellemi teherbíró-képességük..

Hogyan lehet kifejleszteni ezt a képességet?

A mentális teherbíró-képesség fejlesztése elméletileg egyszerű, csupán három lépést kell követnie.

1. lépés: A fogalom meghatározása

Egy adott helyzetben a szellemi teherbíró-képesség kifejlesztéséhez először is tisztában kell lennünk azzal, mit is jelent számunkra ez a fogalom. A válasz erre személyenként eltérő lehet.

Ez jelenthet:

  • Egy hónap az edzés elmulasztása nélkül
  • Diéta következetes betartása egy meghatározott időn belül
  • Napokkal a leadási határidő előtt végezni a feladattal

A képesség kifejlesztéséhez és eléréséhez fontos tisztában lennünk azzal, mit is jelent számunkra a mentális erősség.

2. lépés: Kis győzelmek

A mentális teherbíró-képesség tehát nem azt jelenti, hogy szélsőséges helyzetben hogyan reagálunk, illetve mint egy szuperhős, átlépjük határainkat. Ez a képesség a mindennapoban fontos, nem extrém helyzetekben.

Képzeljük el úgy, mint izmainkat - ahhoz, hogy izmaink erősek legyenek, rendszeres edzésre van szükség. Ez ugyanígy érvényes a mentális erősségre is - megfelelő tréning segítségével növelhetjük a teherbíró-képességet. Íme néhány példa:

Edzés során: tíz ismétlés helyett tizenegyet végzünk el

Aktív tevékenység passzív (könyv olvasása, filmnézés) helyett

Ebéd után kihagyni a desszertet

A cél az, hogy minden egyes nap számtalan apró győzelemmel bebizonyítsuk magunknak, hogy bátorság és elhatározottság segítségével - lesz, ami lesz - képesek vagyunk bármire.

3. lépés: Új szokások kialakítása

A mentális erősség kifejlesztésében tehát a motiváció nem döntő tényező. Ennek fejlesztéséhez a legegyszerűbb módon a mindennapi szokások kialakításával járulhatunk hozzá. Így nap mint nap újra meg újra legyőzzük a kihívásokat, és ezáltal erősítjük mentális teherbíró-képességünket.

Az erős mentális teherbíró-képességgel rendelkező embereknek nem kell bátrabbnak, okosabbnak vagy tehetségesebbnek lenniük, mint mások. A siker kulcsa a következetesség.

A mentális erősség a mindennapi szokásokon áll, vagy bukik. A kifogások keresésével eltöltött időt használjuk inkább arra, hogy elérjük a személyesen kitűzött célokat.

A nagyobb szellemi teherbíró-képességgel rendelkezők akkor is edzenek, ha nem érzik jól magukat, amikor rossz az időjárás vagy pont a kedvenc film megy a tévében. Elképzelésük megvalósításáért megtesznek mindent.

Következtetés

A mentális erősség tehát nem azt jelenti, hogy könyörtelenek legyünk önmagunkhoz. Ez inkább arról szól, hogy megerőltessük magunkat, és elvégezzük azt, amihez egyáltalán nincs kedvünk. A lustaság nem kifogás! Mikor értük el a célt? Akkor, ha elmondhatjuk önmagunkról: "Túl lusta vagyok, hogy feladjam".