Naponta 10.000 lépés?

Naponta 10.000 lépés?

Sokan hallottak már arról, hogy naponta 10.000 lépést kell megtennünk ahhoz, hogy egészségesek és fittek maradjunk. De vajon ezt a kutatások is bizonyítják?

Manapság sokan követik nyomon a lépéseik számát okosórák, lépésszámlálók vagy különböző alkalmazások segítségével, és örömmel látják, amikor elérik a fontos napi célt, a 10.000 lépést.

A lépésszámlálók által nyújtott adatok vitatottak, valamint a mozgás méréséhez nem optimálisak: mindegy, hogy sprintel vagy kényelmesen sétál, az eredmény megegyezik. A valóságban természetesen másképp néz ki. Harminc percnyi kényelmes sétálás nem okoz problémát, azonban sprintelés közben a legtöbb ember harminc másodperc után teljesen kifullad. Ennek ellenére a lépésszámlálók ideálisak ahhoz, hogy ellenőrizze mennyire volt aktív a nap folyamán.

Miért pont 10.000 lépés?

A legtöbb eszköz naponta 10.000 lépéses célra van beállítva - ez a híres szám, amelyet tudunk, hogy el kell érnünk. Azt gondolhatnánk, hogy ez a szám egy több éves kutatás eredménye, amely a legjobban hozzájárul az egészséghez. A valóságban azonban nincs egy ilyen kutatás.

A bűvös 10.000-es szám egy marketing kampányra vezethető vissza, amelyet Tokióban, az 1960-as években készítettek közvetlenül az olimpiai játékok előtt. Az egyik cég elkezdte értékesíteni a Manpo-kei nevű lépésszámlálót: a „Man” 10.000-et, a „po” lépést és a „kei” métert jelent. Óriási volt a sikere, és ez a szám azóta is megmaradt a kollektív tudatban.

Természetesen erről készültek tanulmányok is, és az eredmények nem különösebben meglepőek: ha napi 10.000 lépést tesz meg, akkor több az egészségre gyakorolt pozitív hatás, mint 5.000 lépés esetében. A közelmúltig azonban egyetlen adat sem szerepelt erről. Az általános felnőtt népesség esetében máig nincs egyetlen tanulmány sem.

Létezik azonban egy Harvard-tanulmány, amelynek során 16.000, 70 évnél idősebb nő napi lépésszámát mérték. A napi lépésszámot, az elhalálozással hasonlították össze. Néhány év elteltével ebből a 16.000 nőből 504-en haltak meg. Mit gondol, hány lépést tettek meg azok, akik életben maradtak? A varázslatos napi 10.000 lépést?

Valójában az átlagos szám 5.500 lépés volt - a halálozás összefüggésben volt a lépések számával, a hatékonyság fokozatos növekedésével. Azok a nők, akik naponta több, mint 4.000 lépést tettek, lényegesen nagyobb mértékben maradtak életben, mint azok, akik csak 2.700 lépést. Meglepő, hogy egy ilyen kis különbség, mekkora szerepet játszhat az élettartam szempontjából.

Minél több, annál jobb?

Ezt a logikát követve feltételezhető, hogy minél több lépést tesz meg az ember, annál jobb. Ez azonban csak részben igaz, mivel a hatékonyság napi 7.500 lépéstől kezdve stagnált, és ettől a lépésszámtól már nem volt különbség a várható élettartamban.

Mivel ez a tanulmány csak egy a kevés közül ebben a témában, ezért nagyon óvatosan kell kezelni. Előfordulhat, hogy egyáltalán nincs összefüggés a lépések száma és az elhalálozás között. Egy tanulmány önmagában nem elegendő ahhoz, hogy biztosan ki lehessen valamint jelenteni, mivel nagyon sok tényező befolyásolhatja az eredményeket.

A fej kérdése

Természetesen az optimális lépésszám kérdése pszichológiai szempontból is izgalmas. A 10.000 lépéses cél nagyon magasnak tűnhet, főleg azért, mert nem minden nap érhető el. Ezért sok ember rosszul érzi magát, elveszti a kedvét és egy idő elteltével feladja a próbálkozást.

Tehát a lépésszám növelése érdekében pszichológiailag érdemesebb egy alacsonyabb célt kitűzni. Tanulmányok kimutatták, hogy azok az emberek, akik számolják a lépéseiket, többet mozognak, azonban kevesebb örömöt lelnek benne.

A lépésszámlálás más szempontból is kontraproduktív lehet - amint elérte a számot, tudja, hogy abbahagyhatja. Végzett a munkával aznapra. Ezután csak a minimumot teljesíti, ahelyett, hogy kicsit többet tenne, ezáltal még fittebbé válna. Végül is ez munka és nem öröm.

Következtetés

Számolja a lépéseit, ha ez segít abban, hogy rendszeresebben mozogjon. Ne feledje azonban, hogy a 10.000 lépés csak egy marketingfogás, amely beégett a kollektív tudatba. Ehelyett válasszon olyan célt, amely megfelelő az Ön számára. Ez lehet több vagy akár kevesebb is.

Nem az a lényeges, hogy ma vagy holnap hány lépést tesz meg, hanem az, hogy rendszeresen mozogjon.

-

Megjegyzés

Ez a cikk kizárólag általános információk közlésére szolgál, nem tekinthető orvosi és más egészségügyi ajánlásnak. Ha aggódik az egészsége miatt, akkor minden esetben forduljon háziorvosához.